Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Európának az Egyesült Államok megkerülésével létre kell hoznia saját pénzügyi csatornáit: az európai valutaalapot és nemzetközi átutalási rendszerét, a SWIFT alternatíváját, hogy vállalatai ne szoruljanak rá az USA ellenőrzése alatt lévő rendszerekre - idézte Heiko Maas német pénzügyminisztert a CNBC. A kisebbik kormánypárthoz, a szociáldemokratákhoz tartozó tárcavezető a német Handelsblatt gazdasági lapban hozta nyilvánosságra véleményét.

A kezdeményezés kiváltó oka, hogy az USA Donald Trump vezetése alatt kihátrált a 2015-ben hat nagyhatalom és Irán között létrejött megállapodásból. Ebben perzsa ország vállalta atomprogramja nemzetközi ellenőrzés alá helyezését cserébe azért, hogy feloldják a vele szembeni gazdasági és pénzügyi szankciókat. Trump azonban úgy gondolta, hogy az alku Teheránnak kedvez, ezért tavasszal visszavonta az USA részvételét, ami azzal járt, hogy augusztus elején újra érvénybe léptek az Irán elleni amerikai szankciók.

Nem megengedhető

Eközben az egyezséget (az USA, Oroszország és Kína mellett) aláíró Franciaország, Nagy-Britannia és Németország igyekszik menteni, ami menthető, mert úgy gondolják, hogy az alku felrúgása nyomán a perzsa állam felpörgetheti atomprogramját, erősítheti a hozzá hű félkatonai szervezetek támogatását a térségben és fenyegetheti az Arab-öbölben folyó olajszállításokat, azaz a közel-keleti helyzet a jelenleginél is rosszabbá válhat.

Mi, európaiak világosan megmondtuk a washingtoni vezetésnek, hogy az iráni alku felrúgása rossz döntés - fejtegette Maas. Egyértelművé kell tennünk azt is, hogy továbbra is együtt akarunk működni az USA vezetésével, de nem nézzük el, hogy a fejünk felett intézkedjen. Meg kell védenünk az európai vállalatokat attól, hogy Amerika egyoldalú szankciói alapján jogi lépéseket tegyen velük szemben - írta.

Ezért az USA-tól független pénzügyi csatornákkal kell erősítenünk Európa autonómiáját - jutott el konklúziójához. A CNBC megjegyzi, hogy egy új SWIFT rendszer a nemzetközi banki tranzakciók lebonyolítását szolgálná, míg az Európai Valutaalap a bajba kerülő európai országok pénzügyi támogatására lenne jó.

Kínos döntések

Az új amerikai büntetővámok bevezetése és a NATO-tagállamok pénzügyi hozzájárulásának bírálata mellett az iráni atomalku felrúgása volt a legnagyobb csapás az európai-amerikai kapcsolatokra. Maas szerint bár a történelem azt tanítja, hogy a két félnek együtt kell működnie a béke megőrzése érdekében, nem elég folyton a múltba tekinteni. Időnként újra lehet értékelni a kapcsolatokat.

A Handelsblattban megjelent cikk ugyan a külügyminiszter saját véleményét tükrözte, ám később a külügyminisztérium tisztázta, hogy Maas álláspontja megegyezik a kormányéval. A tárca szóvivője azt is hozzátette ehhez, hogy a pénzügyi csatornák nyitva tartása alapvető feltétele annak, hogy megvédjék az iráni megállapodást. Ezek teszik ugyanis lehetővé, hogy perzsa ország cégei, illetve a velük üzletelő külföldiek zavartalanul folytathassák tevékenységüket.

A fotó forrása: Borna Mirahmadian/Shutterstock