Több ezer ember kényszerült elhagyni otthonát Indonéziában, ahol Jáva keleti részén kitört a Mount Kelud vulkán. A katasztrófa nyomán még a hegytől 130 kilométerre lévő Surabaya városát is vastag hamuréteg fedte be. Két ember meghalt, miután házuk összeroskadt a rárakódott hamu, kavics és törmelék alatt.

A környéken három repteret kellett lezárni a rossz látási viszonyok és a repülőgép-hajtóműveket tönkre tevő hamufelhő miatt. A Yogyakarta városában lévő repülőtér igazgatója arról számolt be a BBC tudósítójának, hogy a kifutópályákat öt centiméter vastag hamuréteg fedi.

A vulkáni tevékenység előrejelzésével foglalkozó hivatal már két nappal a csütörtök éjjeli kitörés előtt figyelmeztette a vulkán tíz kilométeres környezetében élő embereket, 36 falu 200 ezer lakóját, hogy hagyják el otthonaikat. Sok indonéz hozzászokott a hasonló eseményekhez, ezért az első kitörési hullám után haza indult, hogy ruhát cseréljen és magához vegye néhány ingóságát. A hatóságok azonban visszafordították őket.

Az 1730 méter magas Mount Kelud 200 kilométerre lövellte fel hamu és kavicsfelhőjét. A por az emberekre és járműveikre is veszélyt jelent, enne ellenére sokan jelentkeztek a közterületek megtisztítására. Várakozások szerint a vulkán megnyugszik, és egyelőre újra álomba merül. A Kelud 1919-es kitörésében 5000 ember vesztette életét. Legutóbb 1990-ben ébredt fel, akkor néhány tucat ember halt meg a pusztításban. Indonéziában 130 aktív vulkán van. A hónap elején Szumátrán volt vulkánkitörés, a Mount Sinabung 14 ember életét oltotta ki.