Francoise Barre-Sinoussi - a 2008-as orvosi Nobel-díj egyik kitüntetettje - tagja annak a csoportnak, amely felfedezte az emberi immunhiány vírust, a HIV-et, amely a szerzett immunhiányos tünetegyüttest, az AIDS-et okozza.

A tudós a "berlini páciens" esetét idézte, akit - úgy tűnik - csontvelő-átültetéssel sikerült meggyógyítani, "ami azt jelenti, hogy van rá reális esély, hogy a vírust eltávolítsák a szervezetből".

További optimizmusra adhat okot, hogy a betegek igen kis hányadánál - kevesebb mint 0,3 százalékánál - nem jelentkeznek a fertőzés tünetei, noha soha nem kaptak kezelést. Franciaországban pedig van egy kis csoport, amelynek tagjai antiretrovirális szereket kaptak, most pedig kezelés és tünetek nélkül élnek - emlékeztetett Barre-Sinoussi.

"Van remény...de ne kérjenek dátumot tőlem, mert nem tudjuk, mikor" - tette hozzá a tudós, aki szerint a világjárványt 2050-re megszüntethetik, ha a gyógyszerekhez való hozzáférés gátjait sikerül kiküszöbölni.

Barre-Sinoussi úgy véli, a legfőbb akadály nem tudományos, hanem politikai, gazdasági és társadalmi gátakról van szó. Problémát jelent a tesztekhez és gyógyszerekhez való hozzáférés a világ szegényebb és vidéki területein, ahogyan a vírus körüli stigmatizálás is, ami aláássa a korai felismerést és kezelést.

Mintegy 25 ezer embert - köztük kutatókat, fertőzötteket és hírességeket - várnak vasárnaptól az amerikai fővárosba a világkonferenciára, amelyen a három évtizedes AIDS-járványról tanácskoznak.

A halálozások és a fertőzések száma a betegséggel leginkább sújtott területeken csökkent 2010 és 2011 között, kezelést pedig 20 százalékkal többen kaptak, mint egy évvel korábban. Összességében több mint 34 millió HIV-fertőzött ember él jelenleg világszerte, az 1980-as évek óta mostanáig mintegy 30 millió ember halt meg AIDS-betegséggel összefüggő ok miatt.