A Belavia fehérorosz légitársaság arra kényszerül, hogy törölje a kalinyingrádi és további tizenegy európai célállomásra közlekedő járatát – számolt be csütörtökön a cég a honlapján.

Az MTI nyomán a 24.hu által idézett közlés értelmében a lépés hatálya csütörtöktől október 30-ig tart. A rendelkezést a Fehéroroszország ellen elrendelt, az európai légtér használatának tilalmára vonatkozó uniós döntés miatt hozták meg.

A légitársaság mostani bejelentése a következő célállomásokra közlekedő járatokat érinti: Amszterdam, Barcelona, Berlin, Bécs, Brüsszel, Frankfurt, Hannover, Kalinyingrád, Milánó, München, Róma és Varsó. A Belavia ezen kívül leállította minden, a svéd fővárosba irányuló járatát, miután a svéd hatóságok megtiltották számára a légtér használatát. Prágában közölték, hogy péntektől állítják le a Belavia tevékenységét Csehországban.

A Ryanair ír légitársaság repülőgépével történt vasárnapi incidenst után egy nappal az uniós csúcstalálkozó résztvevői felszólították az uniós fuvarozókat, hogy kerüljék a fehérorosz légtér feletti repüléseket. A tagállami vezetők arra kérték fel az Európai Unió Tanácsát, hogy hozzon intézkedéseket az Európai Unió légterének és repülőtereinek lezárására a fehérorosz légitársaságok által üzemeltetett járatok előtt.

Május 23-án a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járata bombariadó miatt kényszerleszállást hajtott végre a minszki repülőtéren. A leszállást és a repülőgép ellenőrzése után kiderült, hamis volt a bombariadó. A fehéroroszországi nyomozó hatóság az ügyben büntetőeljárást indított a hamis bejelentés miatt