Cacseva szerint semmilyen bűncselekmény nem történt, ezért arra kérte a bolgár korrupcióellenes bizottságot, hogy vizsgálja meg, milyen feltételekkel vásárolt tágas lakást Szófia egyik felkapott részén.

Bojko Boriszov miniszterelnök elfogadta Cacseva lemondását - tudatta a kormányfő hivatala.

QP | Quality Placement

"Megvitatták a nevéhez kapcsolódó ingatlanügyet, és Cacseva közölte a miniszterelnökkel, hogy távozik posztjáról, mert nem akarja, hogy az ügy miatti feszültségek hatással legyenek a kormány munkájára" - derült ki a miniszterelnöki hivatal tájékoztatásából. Cacseva állítja, hogy nem élt vissza hatalmával a lakásvásárlási ügyben, és a korrupcióellenes hatóság vizsgálata őt fogja igazolni.

A korrupcióellenes bizottság pénteken indított vizsgálatot a négy kormánypárti politikus lakásvásárlási ügyében.

Az egyik érintett, Cvetan Cvetanov, a kormányzó jobbközép párt, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) frakcióvezetője ugyancsak azt állítja, hogy semmilyen jogsértést nem követett el. Egy másik érintett, Vanja Koleva sportminiszter-helyettes viszont lemondott hivataláról szombaton.

Az ingatlanvásárlásokra a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió és a helyi Korrupcióellenes Alap nevű civilszervezet nyomozása derített fényt. A botrány sokakat felháborított Bulgáriában, Boriszov pedig világossá tette, hogy aki megsértette a törvényt, annak viselni kell a következményeket.

A Transparency International nemzetközi korrupciókutató civil szervezet ranglistája szerint Magyarországnál az Európai Unióból csak két tagállamban nagyobb a korrupció: Görögországban és Bulgáriában.