A világjárvány és az ukrajnai háború okozta gazdasági mélyrepülés, az építőanyag- és energiaárak látványos növekedése a lakásépítésre is rányomja a bélyegét Szlovákiában - írja a pozsonyi Új Szó. A második negyedévben kevesebb építési engedélyt adtak ki, a lakóingatlanok ára pedig tovább nőtt.

Az idei második negyedévben 6420 lakás építésére adtak ki engedélyt, nagyjából négy százalékkal kevesebbre, mint egy évvel korábban – mondta Jana Morháčová, a Statisztikai Hivatal szóvivője, aki szerint az engedélyek nagyjából 60 százalékát családi házakra adták ki. Emellett visszaesett az átadott lakások száma is.

A tulajdonosaik 4685 lakást vehettek használatba, ami szintén csaknem négy százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. Az átadott lakóingatlanok 70 százaléka családi ház volt.

Kapitális drágulás

A lakáspiacon egyre nagyobb gondot okoz az infláció . „Az idei második negyedévben a lakóingatlanok építési költségei 16,6 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest, ami 2010 óta a legnagyobb növekedés. Mindez pedig meglátszik a lakóingatlanok fogyasztói árán is” – mondta Morháčová. Szerinte a látványos növekedés elsősorban az új építésű ingatlanok soha nem látott, több mint 20 százalékos éves drágulásával magyarázható, míg az öregebb lakások és családi házak ára átlagosan 13 százalékkal nőtt.