A lengyel parlament, a Szejm internetes oldalán nyilvánosságra hozta a kormánypárt, a Jog és Igazságosság pártja (PiS) vezetője, egykori miniszterelnök, most pedig az ország tényleges vezetője, Jaroslaw Kaczynski vagyonbevallását - derült ki az onet.pl cikkéből.

A volt kormányfőnek lengyel valutában nagyjából 19 ezer zloty (körülbelül 1,5 millió forint) megtakarított készpénze van, emellett egyharmad részben közös tulajdonosa egy 150 négyzetméteres háznak, amelynek értéke 1,5 millió zloty (113 millió forint) lehet. A PiS vezetője azt is megírta, hogy 1997 óta az ikertestvére nevét viselő Lech Kaczynski Intézet Alapjának vezetője.

Emellett 118 914,60 zloty jövedelmet vallott be parlamenti járandóság és 30 062,40 zlotyt képviselői díj fejében. Nyugdíj címén 77 323,77 zlotyt kapott a társadalombiztosítástól, ami azt jelenti, hogy havonta csaknem 6500 zloty (közel félmillió forint) öregségi díjat utaltak neki.

A PiS elnökének van egy 127 ezer zlotys bankhitele, 7,99 százalékos kamattal, aminek biztosítékaként házára jelzálogot jegyeztek be. Kaczynski bevallása szerint a hitelt azért vette fel, hogy gondoskodjon beteg édesanyjáról, illetve az időközben elhunyt mama személyéről szóló megemlékezésre fordítja.

A múlt évben Kaczynskinek még volt egy 45 ezer zlotys magántartozása is, idén ez már nem szerepel a vagyonbevallásában.

A fotó forrása: Getty Images