Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hétfőtől lekapcsolják Vallóniában, Belgiumi déli, francia nyelvű régiójának legtöbb autópályája éjszakai kivilágítását az energiamegtakarítás és a megnövekedett energiaszámlák csökkentése érdekében. A közúti és autópálya-világítás csökkentéséről szóló, a regionális kormány szeptember 1-jén meghozott határozatának életbe lépéséról Philippe Henry vallon energiaügyi és infrastrukturális miniszter közölte

A tárcavezető azt is elmondta, hogy a rendelkezés a vallon autópályák mentén elhelyezett mintegy 20 ezer lámpatestet érinti az összesen csaknem 25 ezerből. A csomópontok, beleértve az autópályák le- és felhajtóit, amelyek fokozott balesetveszélyt jelenthetnek, este tíz óra és reggel öt óra között továbbra is megvilágítva maradnak. A miniszter közölte továbbá, hogy a megvilágítás útszakaszonként bármikor felkapcsolható, például rendkívüli időjárási körülmények, vagy baleset esetén.

Becslések szerint a vallon autópályák kivilágításának lekapcsolása évente mintegy 2670 MWh áramfogyasztás-csökkenést tesz lehetővé, azaz a jelenlegi árakon az év hátralevő részében több mint 400 ezer eurós (mintegy 160 milliárd forint) költségvetési megtakarítást jelenthet.

Vallónia 2019-ben kezdte meg autópályáinak úgynevezett intelligens kivilágításának kiépítését. Az új rendszer szerint a ledlámpák alapesetben csökkentett fénykibocsátása csak akkor vált erősebbre, ha egy gépjármű behajt az érintett útszakaszra. A 2023 végig befejezni tervezett, 2700 kilométer közutat és autópályát érintő beruházás a számítások szerint legkevesebb 76 százalékos energiamegtakarítást fog eredményezni.

Belgiumban az autópályák éjszakai kivilágítása "hagyomány", aminek az eredete oda nyúlik vissza, hogy az országban működő atomerőműveket estére nem rántják vissza a termelésben, hanem a hét erőmű által termelt villamos energiát - többek között - így is felhasználják. Az energiaválságra az ország regnáló vezetése eleve furcsán reagált, mivel a 2003-ban eldöntött kérdést, mely szerint 2025-ig leállítják a nukáleris termelőegységeiket, gyakorlatilag felfüggesztette. A most bejelentett vallon sprolás ilyen értelemben további rendszerproblémákra utal.

Júliusban egyszer már megkongatták a belga kormányban a harangokat, igaz, akkor kifejezetten a földgázellátás volt terítéken.