Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A belga kormány a hét végén gyors döntéssel befagyasztott egymilliárd eurónyi közkiadást az ország költségvetésében, hogy elkerülje a maastrichti deficitplafont átlépő országokat sújtó új, automatikus szankciókat - jelentette a Financial Times (FT). Az Európai Bizottság (EB) pénzügyi biztosa, Olli Rehn csütörtökön szólította fel az ország vezetését, hogy a GDP 0,3-0,5 százaléknak megfelelő összeggel, 1,2-2,0 milliárd euróval mérsékelje az idei büdzsé hiányát.

Ha hétfő reggelig nem próbáltak volna meg eleget tenni a követelésnek, akkor Belgiumnak több száz millió euró büntetéssel kellett volna számolnia. Ez volt az első eset, hogy az EU az új szabályoknak megfelelően fenyegette meg szankciókkal egy tagországra.

A biztos talán beéri ennyivel

Az idő szorításában a belga döntéshozók a vasútfelújításokra szánt költségvetési forrás, illetve a védelmi tárca beszerzéseinek felfüggesztésével kurtították meg a büdzsét. A tartós kiadáscsökkentéseket februárig határozzák el. A kormány abban bízik, hogy Rehn - aki szerdán értékeli újra Belgium helyzetét - beéri a gyors intézkedéssel.

A görög válság megismétlődésének megelőzése érdekében elfogadott új szabályok értelmében GDP-jük 0,2 százalékának megfelelő automatikus bírsággal néznek szembe azok az uniós tagországok, amelyek elvétik a maastrichti költségvetési és adósságkritériumot.

Belgium késve fogadta el 2012-es büdzséjét, miután az elmúlt év nagyobb részében nem volt kormánya. A kiadásokat 11 milliárd euróval faragták le, amivel saját számításaik szerint 2,8 százalékos hiánnyal zárták volna az évet. Az EB azonban 3,25 százalékos deficitet mutatott ki.

Magyarországon a sor?

Az EB tavaly novemberben jelölte meg Belgiumot az egyik olyan országként, amely megszegi a szabályokat. Mellett Lengyelországot, Máltát, Ciprust és Magyarországot fenyegették meg szankciókkal, ha elvétenék kiadási terveiket.

Uniós tisztviselők azt mondták a FT-nek, hogy Magyarország látszik a következő olyan tagállamnak, amely szankciókkal nézhet szembe. A többi sarokba állított ország már benyújtott olyan módosításokat költségvetésében, amelyekkel meggyőzhetik a bizottságot arról, hogy közfinanszírozásuk az engedélyezett paraméterek között marad.