Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap beszámolója szerint Steven Van Gucht a koronavírus-járvány visszaszorításáért felelős kormányzati bizottság ülését követően közölte: a tendencia azt mutatja, hogy a fertőzések száma minden korcsoportban növekedik.

Az elmúlt napokban nem csak a fiatalok körében, hanem az idősotthonokban is egyre több a fertőzött. A járványügyi mutatók rendkívüli emelkedéséért a koronavírus omikron változata felelős - mondta az MTI brüsszeli tudósítója szerint a virológus.

Alexander De Croo belga miniszterelnök csütörtökön sajtótájékoztatón közölte, hogy az egyre súlyosbodó járványügyi helyzetre tekintettel a belga kormány fenntartja a jelenleg érvényben lévő intézkedéseket. Ezek között kiemelte a legalább heti négy munkanapon kötelező távmunkára vonatkozó rendkívüli szabályozást. Tilos továbbá minden olyan munkahelyi esemény megtartása, amely fizikai jelenlétet igényel beltéren és kültéren egyaránt.

Lazítottak a karanténszabályokon

A kormányfő emlékeztetett: a beoltottaknak az emlékeztető, illetve a második adag oltás utáni öt hónapban nem kell karanténba vonulniuk még akkor sem, ha koronavírussal bizonyítottan fertőzött emberekkel érintkeztek. Azt javasolta, hogy ilyen esetben az érintettek legalább tíz napig ne menjenek étterembe vagy kávéházba, dolgozzanak távmunkában, és ne találkozzanak idősekkel.

De Croo végezetül az oltás felvételére szólított fel és hangsúlyozta: a koronavírus elleni oltottság jelentősen csökkenti a megbetegedés veszélyét.

Több mint 27 ezer fertőzöttet szűrtek ki egy nap alatt

Az illetékes belga közegészségügyi intézet csütörtökön közölte, hogy a december 30-án feljegyezett 16 031 új esetet követően, január 3-án, előzetes adatok szerint 27 199 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba, amely a legmagasabb szám Belgiumban a világjárvány kezdete óta.

Továbbra is egyre többeket, naponta átlagosan 169 beteget szállítanak kórházba koronavírus-fertőzés miatt Belgiumban, amely egyhetes összehasonlításban 28 százalékos növekedést jelent. Jelenleg 1882 fertőzöttet ápolnak kórházban, közülük 470-en részesülnek intenzív ellátásban. Az országban naponta átlagosan 23 ember hal meg a fertőzés következtében, de a mutató csökkenő tendenciát mutat.

A világjárvány kezdete óta 2 millió 179 ezer 710 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, és 28 429 ember halt meg a vírus okozta betegség szövődményeiben Belgiumban - írta az MTI.