Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az oroszországi Belgorodi területen lángra kapott egy lőszerekraktár, a lakosságot evakuálják a térségből. A helyi hatóságok azt állítják, hogy állítólag a "lencsehatás" okozta a tüzet az erős napsütésben – írja az ukrán Pravda.

A Belgorodi terület kormányzója, Viacseszlav Gladkov, a Telegramon közzétett bejelentésében arról számolt be, hogy egyelőre nem tudni áldozatokról. A robbanásokat a fegyverraktárnál egyszerű balesetnek titulálta.

„A forró időjárás miatt Tyimonove falu közelében következett be a robbanás; a páncéloslőszerek, amelyeket nem semlegesítettek, lángra kaptak” – magyarázta az incidenst.

Azt állítja, hogy a falu lakosainak egy része magától elhagyta a térséget, másokat pedig egy gyógyfürdőbe vittek, amíg megfékezik a lángokat. A település 50 kilométerre az elismert ukrán határtól.

Már egy hete volt egy tűzeset Belgorodban

Nem rég hasonló robbanásokról számoltak be egy fegyverraktárból. Csütörtökön emiatt két orosz falut evakuáltak – írta meg akkor a Moscow Times.

Az akkori tűzeset napokkal azután történt, hogy a Moszkva által elcsatolt ukrán félszigeten, a Krímben robbanások történtek egy katonai támaszponton és néhány lőszerraktárban, amelyeket Oroszország Kijev szabotázscselekményének nevezett. A Krímben is voltak már korábban robbanások, akkor rossz helyen dohányzó orosz katonákat neveztek meg a tűzeset felelőseinek.

Szakértők szerint a nagyobb hatótávulsági ukrán kézben lévő rakétarendszerek – mint az Egyesült Államoktól kapott HIMARS-ok – segíthették az ukránokat az orosz területeken végrehajtott támadásokban. Kijev nem ismerte el, hogy köze lenne a krími vagy beogrodi robbantásokhoz.