A Lukasenka vezette  Fehéroroszország gyakorlatilag eltérített egy Athénból Vilniusba tartó, vagyis két EU-s főváros között menetrendszerűen közlekedő Ryanair gépet, hogy elrabolhasson egy ellenzéki újságírót, Roman Prataszevicset. Az európai légitársaságok ezután együttesen a belorusz légtér elkerülése mellett döntöttek, csakhogy erre az újabb válaszlépés Oroszországtól érkezett, amely az Air France és az Austrian Airlines Oroszországba tartó járatainak repülési tervét is elutasította - írja a portál.

A gép eltérítéséről és az annak következményeiről itt írtunk részletesen. A BBC beszámolója szerint az orosz lépés miatt az Austrian Airlines két járatát kellett törölni: egy Bécsből Moszkvába tartó utasszállítót, illetve egy, a kínai Nancsingből az orosz légtéren át Bécsbe tartó teherszállító járatot. Az Air France négy, Párizs és Moszkva között közlekedő járatát volt kénytelen törölni.

QP | Quality Placement

Az osztrák külügyminisztérium közleményében "teljes mértékben felfoghatatlannak" minősítette az orosz lépést. A francia közlekedési minisztérium az AFP-nak adott válaszában rejtélyesen arról beszélt, hogy "a kölcsönösség elvét tiszteletben kell tartani". Az RBC hírügynökség legfrissebb hírei szerint azonban Oroszország ezután be fogja engedni a Belarusz elkerülésével érkező európai gépeket. Pénteken már meg is adta az engedélyt az Austrian Airliens Bécsből induló járatának.