Paolo Gentiloni a balközép Demokrata Párt (PD) színeiben pályázik a római parlament képviselőházi mandátumára. A politikussal szemben az M5S ellenzéki erő a "civil" Angelo Cirullit jelöli, aki a 2015-ben felszámolt Banca Etruria olasz pénzintézet megkárosított kisbefektetőinek egyike.

Luigi Di Maio az M5S miniszterelnök-jelöltje kijelentette, a párt mindek idők legjobb parlamenti jelöltcsoportját állította össze. "Az M5S készen áll a kormányzásra, és nagy dolgokat fog végrehajtani! - hangoztatta Luigi di Maio, aki szülőhelyén Campania tartományban indul jelöltként.

Matteo Renzi a PD volt miniszterelnöke szintén szülővárosa, Firenze egyik választókörzetéből próbál visszajutni a római parlamentbe.

Az Északi Ligát vezető Matteo Salvini Milánóban indul szenátusi mandátumért. A párt fellegvárának számító Varese-Como-Lecco körzetében Umberto Bossi az Északi Liga volt elnöke indul. Az Északi Liga jelöltjei között van az afrikai bevándorló Tony Iwobi is, aki a párt migrációs felelőse.

A március 4-i olasz parlamenti választásokon mintegy száz politikai formáció állít jelöltet. Jelöltlistáik leadási határideje hétfőn este volt. A listákból kiderült, melyik választókörzetben indulnak a már ismert politikusok és az új jelöltek. A pártlistákon számos politikán kívüli név is szerepel, közöttük újságírók, sportolók, tudósok is.

Az Északi Liga egyik jelöltje a neves olasz ügyvéd Giulia Bongiorno, aki a belügyminiszteri székre pályázik. A Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) jelöltjei között van Adriano Galliani a Milan labdarúgó-csapatának egykori ügyvezető igazgatója. Az M5S egyik jelöltje Gregorio De Falco kikötő-parancsnok, aki arról ismert, hogy 2012 januárjában a Costa Concordia tengerjáró kapitányát Francesco Schettinót megpróbálta visszaparancsolni a süllyedő hajóra. Sergio Pirozzi a tavaly nyáron földrengés sújtotta Amatrice város polgármestere most Lazio tartomány elnöki székéért indul az olasz jobboldal jelöltjeként.

A jelöltek között egyedül az adócsalásért jogerősen elítélt Silvio Berlusconi a FI-elnöke nem szerepel, aki 1992 óta most először nem indul választásokon. Nem jelölteti magát Antonio Tajani az Európai Parlament elnöke sem, akit a FI nem hivatalos miniszterelnök-jelöltjének tartanak.

Antonio Tajani hétfőn Madridban úgy nyilatkozott, hogy Silvio Berlusconi egy héttel ezelőtti brüsszeli látogatásán Jean-Claude Juncker az Európai Bizottság elnöke nem kérte Berlusconitól, hogy az Északi Liga ne legyen a következő római kormány tagja. Tajani hangsúlyozta, hogy nem az európai intézmények feladata a római kormány összetételéről dönteni. Antonio Tajani megjegyezte, "Silvio Berlusconit egész Európában a stabilitás garanciájának tartják".