Jelentősen emelkedtek az üzemanyagárak az Egyesült Államokban egyetlen év alatt. Az amerikai Munkaügyi Minisztérium adatai szerint 2021 januárja és 2022 januárja között 40 százalékos növekedés volt tapasztalható. 

Az Amerikai Autó Szövetség (AAA) adatai alapján a benzin ára 14 éve nem volt ennyire magas az USA-ban: egy gallon benzin kiskereskedelmi átlagára 2022 februárjában 4,33 dollár volt, Kaliforniában viszont még ennél is többet kell fizetni az üzemanyagért, hiszen egy gallon benzin 5,91 dollárba kerül, nem meglepő tehát, hogy egyre több amerikai megy át Mexikóba, hogy teletankolja az autóját. 

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök ráadásul bejelentette, hogy a globális olajár-emelkedésből származó többletet üzemanyagár-támogatásra fogják fordítani. Ez a lépés pedig további ösztönzést jelentett a mexikói határ közelében élő amerikaiak számára, hiszen akár 30 dollárt is megspórolhatnak, ha nem az USA-ban töltenek üzemanyagot az autójukba.

A mexikói Chevronban például 3,75 dollár/gallonnak megfelelő összegért lehet tankolni, míg egy mexikói állami olajipari vállalatnál még ennél is olcsóbban, 3,30 dollárért. Az USA-ban viszont a drágulás ellenére 2,9 százalékkal nőtt a kereslet a benzin iránt idén március közepéig.