A pozsonyi parlament 2018. februárban fogadta el a munka törvénykönyve módosítását, amely szerint adó- és járulékkedvezményt kapnak azok a munkaadók, akik 13. és 14. fizetést adnak az alkalmazottaiknak. A munkáltatók érdektelensége miatt a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) módosítana a szabályokon - adta hírül a pozsonyi Új Szó.

A jelenleg érvényes szabályok szerint a munkaadónak az alkalmazott teljes átlagfizetését ki kell fizetnie 13. vagy 14. fizetésként, miközben az adó- és járulékkedvezmény csak 500 euróig érvényes. Ezen két ponton változtatna a párt. Az első szerint a 13. fizetésnek a jövőben már nem kell majd meghaladnia az 500 eurót, miközben a teljes összegre biztosítják az adó- és járulékkedvezményt.

A második változás szerint a 13. fizetés után nem csupán adót és egészségbiztosítást, hanem szociális járulékot sem kellene fizetni. A 14. fizetésre vonatkozó szabályokon az SNS egyelőre nem változtatna. Továbbra is érvénybe maradhat, hogy 14. fizetést csak az adhat, aki adott 13.-at is (!).

Nem változna az a szabály sem, hogy 13. fizetést csak kétéves, a 14.-et pedig csak négyéves munkaviszony után lehet kifizetni, miközben a legtöbb munkáltató - tekintettel az alkalmazottak fluktuációjára - épp ezeket a megkötéseket bírálta.