A Lidl Romániában bejelentette, hogy március 1-jétől egyetlen alkalmazottja sem fog bruttó 4400 lejnél kevesebbet keresni - írja a Maszol. Ez nettóban ez 2700 lej (200 ezer forint) és 10 százalékos bérfejlesztést jelent 2020-hoz képest. Ennyit egy szakképzést nem igénylő munkát végző árufeltöltő kap. Az emelést követően a Lidl minimálbére duplája lesz az országos nettó minimálbérnek, ami egyébként havonta 1386 lejt jelent.

Ugyanakkor az áruházlánc által megszabott minimálbér jelentősen elmarad a 3620 lejes országos nettó átlagbértől. A vállalat arról nem közölt információkat, hogy alkalmazottainak mennyi az átlagos keresete. A Lidl tájékoztatása szerint a nettó 2700 lej kezdő fizetést jelent, amit évente emelnek, így a negyedik évben megközelíti a 3000 lejt. Ezekben a nettó összegekbe bele vannak számolva az élelmiszerjegyek, illetve a karácsonyi és a húsvéti prémiumok is.

A német Schwartz család tulajdonában levő családi vállalkozás a harmadik legnagyobb boltlánc Romániában. A Lidlnél nagyobb forgalma csak a francia Carrefournak és a szintén Schwartz érdekeltségű Kauflandnak volt. Valószínűleg, pár éven belül a Lidl mindkettőt megelőzi, ugyanis eladásai sokkal gyorsabban nőnek, mint versenytásaiéi. A vállalat dolgozóinak száma meghaladja a kilencezret.