Az új francia külügyminiszter bemutatkozó látogatását záró közös sajtótájékoztatón Sigmar Gabriel hangsúlyozta, hogy Iránnak "súlyos szerepe" van a közel-keleti térség számos konfliktusában, különösen Szíriában. Ezért Németország és Franciaország azt várja Haszan Róháni újraválasztott elnöktől, hogy a perzsa állam "ne a terrort, hanem a béketeremtés politikáját támogassa, és hozzájáruljon a stabilitáshoz" - írja az MTI.

A teheráni vezetésnek az iráni atomprogramról Roháni első ciklusában, 2015-ben kötött megállapodást is következetesen be kell tartania - tette hozzá a német diplomácia vezetője.

Aláhúzta, hogy az iráni gazdaság beindítása csak akkor lehetséges, ha Teherán visszaszerzi a nemzetközi közösség bizalmát, ezért Haszan Roháni új kormányának felelősséggel és megfontoltan kell tevékenykednie.

Jean-Yves Le Drian kiemelte, hogy Haszan Róháni újraválasztásával Irán fontos szerephet juthat a Közel-Kelet konfliktusainak rendezésében, ha a terror támgatása helyett a megbékélésre helyezi a hangsúlyt.

A mérsékeltként számon tartott Haszan Rohánit pénteken választották meg másodszor elnöknek. Hétfőn elmondott első beszédében elmondta: a választás eredménye azt jelenti, hogy az irániak több demokráciát és nemzetközi együttműködést akarnak, és ez elvezet a gazdaság fejlődését eredményező szükséges reformokhoz.