Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A német kormány már elkezdte az oltóanyag-szállításokról szóló tárgyalásokat az orosz féllel, és "viszonylag gyorsan" megállapodásra is juthatnak, hiszen "a feltételek világosak" - mondta az MTI szerint Jens Spahn.A szerződésben rögzítik, hogy azzal a feltétellel vásárolnak Szputnyik V-t, hogy a készítmény rendelkezik az EU gyógyszerészeti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) forgalmazási engedélyével, amelynek beszerzése az orosz fél dolga.

A Szputnyik V engedélyezési eljárásában "semmiféle késlekedés nem lesz a hatóságok részéről", mert "a lehető leggyorsabban megvizsgálják a kérelmező által benyújtott adatokat, és döntést hoznak". Ezért egyedül a kérelmezőtől függ, hogy mikor adható ki az engedély - mondta a miniszter.

Az oltóanyagokért felelős német szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (PEI) vállalta el az EMA-nál indított eljárásban az úgynevezett raportőri feladatokat. Ez azt jelenti, hogy német vezetéssel elemzik és értékelik a fejlesztők által benyújtott adatokat. "Minél hamarabb megérkeznek az adatok, annál gyorsabb az eljárás" - mondta Jens Spahn.

Németországban egyelőre a Pfizer/BioNTech-, az AstraZeneca- és a Moderna-féle vakcinával igyekeznek elérni a SARS-CoV-2 által okozott betegséggel (Covid-19) szembeni közösségi immunitást. Ezzel kapcsolatban Jens Spahn elmondta, hogy csütörtökön ismét megdöntötték a napi oltásrekordot, a tartományi működtetésű oltási központokban és az oltási kampányba bekapcsolódott mintegy 35 ezer háziorvosi praxisban 24 óra leforgása alatt 719 927 adag oltást adtak be.

Így már a lakosság 14,7 százaléka - 12 204 176 - ember kapott legalább egy adag védőoltást. Mindkét adagot 4 831 522 ember - a lakosság 5,8 százaléka - kapta meg.