Külön-külön a szemetekbe nézve és a bíráknak is a szemébe mondva, kijelentem, hogy ártatlan vagyok! - kiáltotta Berlusconi az olasz főváros központjában levő rezidenciája, a Grazioli-palota előtt összegyűlt több tízezres tömegnek, amely a környező utcákat is ellepte.

Silvio! Silvio! - skandálták a Forza Italia (Hajrá Olaszország) zászlóit lobogtató PdL-hívek. A Forza Italia volt Berlusconi első pártja, amellyel még 1994-ben megkezdte politikai karrierjét. A Forza Italia újraindítását Berlusconi a semmítőszék csütörtöki ítélete után jelentette be. A bíróság ugyanis megerősítette a Berlusconira adócsalás miatt másodfokon kiszabott 4 év börtönt, de elvetette azt, hogy a politikust eltiltsák a közhivatal viselésétől: ezt a büntetési tételt újra kell tárgyalni másodfokon.

Egész Olaszországból ötszáz busz szállította a párt tagjait és szimpatizánsait a vasárnapi római szolidaritási megmozdulásra. "Szeretem Silviót, szeretem a szabadságot!", "Mindannyiunkat ítéljetek el!", "Forza Silvio! Forza Italia!" - állt a demonstrálók magasba tartott transzparensein.

Berlusconi a Grazioli-palota előtt felállított színpadon szólalt fel. Elmondta, hogy a semmítőszék ítélete élete legfájdalmasabb pillanatait okozta számára. Kijelentette, elfogadhatatlan, hogy a bírósági ítéleteket és az ügyészségeket nem lehet kritizálni: "a hatalom a népé és nem a bíróságoké". Hozzátette, hogy az adócsalásért rá kiszabott ítélet igazságtalan, mivel a bűncselekmény elkövetésekor olasz kormányfő volt és nem foglalkozott vállalkozói csoportja, a Mediaset számláival. "Akkor 567 millió euró adót fizettem be, hétmillió hiányáért ítéltek el" - jelentette ki az ítélet érintette 2002-2003-as évekre utalva.
"Mint apa, vállalkozó, állampolgár és az olasz állam szolgálója nem érdemeltem meg mindazt, amit az ítélet után az újságok írtak rólam, olyan volt, mintha egy torz tükörbe néztem volna" - fogalmazott a pártvezető.

Berlusconi hangsúlyozta, hogy most mindenekelőtt "a mi Itáliánk érdeke számít..., Itáliának olyan országgá kell válnia, ahol a polgárok egzisztenciáját és szabadságát nem tapossák el..., az életemből hátralevő időben ezért fogok küzdeni..., a helyemen maradok és nem adom fel". Megjegyezte, hogy a kormány munkája is folytatódik, így egyelőre tagadta a PdL kormánybuktatási szándékát. A szolidaritási megmozduláson részt vettek a PdL parlamenti tagjai, valamint néhány államtitkára is. A párt miniszterei távol maradtak.

Berlusconi meghatódva fejezte be beszédét, amelyet a tömegből is sokan sírva hallgattak. A demonstráció után Berlusconi újabb megbeszélést kezdett pártja vezetőségével.

"Itt az ideje, hogy Berlusconi örökre távozzon az olasz politikából" - írta ugyanakkor a Famiglia Cristiana katolikus hetilap internetes oldalán.