Ben Bernanke szerint a Fed nem a sötétben tapogatózik a pénzintézetek megmentésére irányuló programjával, de még csak nem is az utolsó szalmaszálba kapaszkodva próbálja menteni a menthetetlent. A Fed elnöke szerint nem pusztán az eseményekre adott reakciók sorozatából áll a bankmentő csomag, hanem egy számos környezetben kipróbált modell újraalkalmazásáról van szó - írta a MarketWatch.

A Fed-elnök mentegetőzése nem alaptalan, hiszen a kongresszus által tavaly megszavazott 350 milliárd dolláros bankmentő csomagot eredeti rendeltetésétől eltérően használta fel annak idején Hank Paulson, a Bush-adminisztráció pénzügyminisztere és a központi bank szerepét is betöltő intézmény elnöke. A törvényhozás 2008 őszén engedélyt adott a bankok toxikus eszközeinek felvásárlására a TARP-program keretein belül, ám Paulson és Bernanek az erre szánt keret jelentős részét osztalékelsőbbségi részvényeken keresztül megvalósított tőkeemelésre fordította.

A szenátorok azóta sem léptek túl az "áruláson", Bernanke pedig most arra kényszerült, hogy saját és a kormány bizonyítványát magyarázza. A Fed elnöke szerint a feltőkésítéssel egy a jelenleginél jóval komolyabb bankválságot került el az Egyesült Államok, amelyet most az Obama-kormány tovább folytathat egy új, a napokban körvonalazódó terv segítségével, amellyel egyúttal a pénzintézetek tömeges államosítása is elkerülhetővé válik.

Bernanke szerint a bankok állami tulajdonrészének kiterjesztése nem jelenti automatikusan azt, hogy a kormányzat át kívánná venni a pénzintézetek napi irányítását, hiszen az osztalékelsőbbségi részvények átváltási lehetőségével nem kívánnak minden áron élni. A Fed elnöke szerint a kormánynak már most megvannak az eszközei arra, hogy lépéskényszert idézzenek elő a bankoknál.

A lehetőség, hogy az állam törzsrészvénynek megszerzése révén beleszólhat a bankok hitelezési politikájába, sőt, akár a pénzintézetek vezérkarát is leválthatja elegendő fegyvertény lehet az Omaba-adminisztráció kezében. Az elemzők ennek ellenére továbbra is attól tartanak, hogy a most megkezdett stressz tesztek során olyan kedvezőtlen adatok is napvilágra kerülhetnek, amelyek arra sarkallhatják a kormányt, hogy egyes bankok gyeplőjét szorosabbra vonják. Egy a MarketWatchnak nyilatkozó elemző szerint elkerülhetetlen lesz egy-két nagybank tejes államosítása is.