Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén támogatta az európai beruházások fellendítését célzó InvestEU program finanszírozását a 2021-2027 közötti időszakra szóló uniós költségvetés keretében - közölte az uniós parlament az MTI szerint. A 463 szavazattal, 64 ellenében, és 29 tartózkodás mellett elfogadott program könnyebben hozzáférhetővé és hatékonyabbá teszi az uniós finanszírozást a beruházási projektek számára.

A program az európai beruházási tervre építve fogja majd össze az Európai Stratégiai Beruházási Alapot és az Európai Unióban végrehajtott beruházásokat jelenleg támogató 13 egyéb uniós pénzügyi eszközt.

A program korlátozott összegben használ fel állami forrásokat, és uniós költségvetési garanciát nyújt annak érdekében, hogy jelentős magán- és közforrásokat tudjon mozgósítani. Az uniós garancia négy fő területen - a fenntartható infrastruktúra, a kutatás, innováció és digitalizálás, a kis- és középvállalkozások, valamint a szociális beruházások és készségek - megvalósuló beruházásokra fog összpontosítani.

Az európai parlamenti képviselők az Európai Bizottság által javasolt uniós garancia összegét 38 milliárd euróról 40,8 milliárd euróra emelnék annak érdekében, hogy közel 700 milliárd eurót (egy euró mintegy 320 forint) fektessenek be a beruházásokba. A kezdeményezés helyettesíteni fogja a jelenlegi, a 2008-as válságot követően létrehozott európai stratégiai befektetési alapot (EFSI).

A tájékoztatás szerint az InvestEU Alapot kiegészíti majd a projektgazdák számára testre szabott támogatást nyújtó InvestEU Tanácsadó Platform és az InvestEU Portál, könnyű hozzáférést biztosítva a lehetséges befektetők számára az érett szakaszban lévő projektekhez. A program emellett beépül az uniós bizottság beruházásokra, strukturális reformokra és a felelősségteljes költségvetési gazdálkodásra irányuló gazdaságpolitikai intézkedéseibe.

A májusban esedékes európai parlamenti választások után létrejövő új Európai Parlament folytatja a tárgyalásokat és véglegesíti a program részleteit a tagállamok EU-ügyi minisztereivel - írta az MTI.