Az orosz szövetségi költségvetés hiánya az idei első negyedévben megközelítette az éves tervezettet, mivel Moszkva sokat költött az Ukrajna elleni hadjáratára, miközben csökkentek az energiabevételei.

A pénzügyminisztérium előzetes számítások alapján pénteken azt közölte, hogy a költségvetés hiánya 2400 milliárd rubelt (28,93 milliárd dollár, 1 rubel=4,3 forint) tett ki az idei első negyedévben, ami megközelítette a 2925 milliárd rubel éves előirányzatot.

A pénzügyminisztérium adatai szerint az orosz büdzsé bevétele 20,8 százalékkal, 5700 milliárd rubelre csökkent a negyedévben a tavalyi első negyedévvel összevetve,

elsősorban amiatt, hogy az energiabevételek 45 százalékkal 1640 milliárd rubelre zuhantak. Eközben a kiadások 34 százalékkal magasabbra, 8100 milliárd rubelre ugrottak.

Az orosz cégvezetők lazítást követelhetnek Putyintól

Vlagyimir Putyin orosz elnök nyomást gyakorolhat az ország üzleti szempontból legjelentősebb cégvezetőire, hogy tegyenek nagyobb erőfeszítéseket a GDP-növekedés pörgetése érdekében. Ugyanakkor a vállalatok vezetői is készülnek majd követelésekkel, ők az egyre nagyobb állami jelenlétet és nyomásgyakorlást nehezményezhetik. Bővebben>>>