Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Kedvezőbb folyamatokról számoltak be a beszerzési menedzserindex (bmi) felmérés résztvevői, a kimagasló decemberi érték több tényező összjátékaként alakult ki - adta hírül a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság.

A foglalkoztatottságindex értéke például 50 pont fölött maradt ebben a hónapban, harmadik alkalommal egy hónap változatlanság után és az eddig is dinamikusan bővülő rendelésállomány a korlátozások nélküli karácsonyi szezonnal összeérve további lendületet adott.

Először fordul elő, hogy a decemberi nyers érték 50 pont fölött van.

A decemberi nyers mutató átlaga ugyanis 42,2 pont, alapvetően az új rendelések mennyiségének köszönhetően.

A decemberi adatoknál a nyers és a  szezonálisan kiigazított BMI értékek rendkívül erősen korrelálnak, így nem meglepő a magas szezonálisan kiigazított BMI érték - olvasható a közleményben.

A részindexek megint kedvező képet mutatnak az új rendelések mennyisége továbbra is dinamikusan bővült, hasonlóan a vásárolt  készletek mennyiségéhez és termelt mennyiséghez.

A foglalkoztatottság alindexe múlt hónapban kezdődő enyhén bővülő üteme megmaradt, harmadik alkalommal egy havi változatlanság után. A szállítási átfutási idő értéke  ismét nagyon alacsony maradt és az átfutási idők  hosszabbodását jelzi számos válaszadónál.

Jelentősebb árcsökkenésről az acél esetében számoltak be a válaszadók, de erős hiányt tapasztaltak a sárgaréz, alumínium, papír, karton és fém esetében is.
A termelési mennyiség indexe nőtt novemberi értékéhez  képest, és 50 pont fölött maradva a termelt mennyiség  növekedését jelzi tizedik alkalommal. 1995 óta egyszer sem  volt magasabb az index értéke decemberben.  

A beszerzési áraknál az index értéke magasabb lett, és 50,0 pont felett maradva további nagyon erős árnövekedést  jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak egy hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően  tizenhetedik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a legnagyobb decemberi.  

A külpiaci mutatók is nőttek

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt novemberhez képest, és 50 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az index egy hónapja jelezte az import mennyiségének csökkenését egy havi bővülést követően, ennek lett most vége nyolcadik hónapja.

A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamat látható. Az index értéke ez esetben is nőtt az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölött maradva jelzi az export  mennyiségének bővülését tizedik hónapja. Az elmúlt év hét alkalommal is csökkenést hozott - írták a logisztikusok.