A politikus szerint az uralkodótól azt várták, hogy párbeszédre és egyetértésre szólít fel, ehelyett azonban "magáévá tette a spanyol kormány retorikáját és politikáját", nem töltötte be azt a moderátorszerepet, amelyre az alkotmány kötelezi. VI. Fülöp kedd este intézett rendkívüli televíziós beszédet a nemzethez, amelyben kijelentette: a katalán kormány "ismétlődően, tudatosan és szándékosan" megsértette a törvényeket, aláásta a harmóniát és az együttélést a katalán társadalomban.

"A király szándékosan figyelmen kívül hagyta katalánok millióit, akik nem úgy gondolkodnak, mint ők" és azokat a katalánokat, akik rendőri erőszak áldozatai lettek - mondta az elnök. (Nagy gondban a katalán rendőrfőnök.)

Carles Puigdemont beszédének nagy részét katalánul mondta, de néhány mondatban spanyolul szólt azokhoz a spanyolokhoz, akik ezekben a napokban barátságukat, szolidaritásukat fejezték ki feléjük.

"Csak egy nép vagyunk, amely szereti a nyelvet, amelyen beszél", amelynek nincs semmiféle gondja a különböző nemzetiségekkel, kultúrákkal, "amely továbbra is hozzá akar járulni a spanyol állam fejlődéséhez és soha nem fog lemondani arról a hatalmas gazdagságról, amit a sokféleség képvisel" - hangsúlyozta. Mint mondta, folytatják az állampolgárok akarata által demokratikusan kijelölt utat, a vasárnapi népszavazás eredményét végrehatják. "Ma közelebb vagyunk történelmi vágyunkhoz mint tegnap" - fogalmazott, hozzátéve, hogy garantálja, nem mondanak le a békéről.

A katalán elnök azt is mondta: nyitott a párbeszédre, kész elfogadni a közvetítést, amelyre több ajánlatot is kaptak, de egyre sem érkezett pozitív válasz a központi kormány részéről.

"Súlyos felelőtlenség lenne nem megérteni" ezeket a felhívásokat az országon belül és kívül - jelentette ki Carles Puigdemont. "A törvényen kívül nincs demokrácia" - válaszolt a politikus nyilatkozatára Soraya Sáenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettes, aki szerint a király üzenete a katalánok többsége számára "gyógyírként hatott" annyi nyugtalanság és bizonytalanság közepette.

Arcpirítónak nevezte, hogy épp a katalán elnök emlékezteti a királyt alkotmányos kötelezettségeire, miközben ő megfeledkezett a sajátjairól.