A katolikus egyházfő óva intette a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót, mint intézményt tömörítő G20-csoportot a "veszélyes és torz szövetségek" megalakításától, amelyek kárt okozhatnak a szegényeknek és a bevándorlóknak- idézi az olasz lapot az MTI.

"Aggaszt, hogy nagyon veszélyes szövetségek alakulhatnak a torz világszemléletű hatalmak között" - mondta Ferenc pápa, az Egyesült Államok és Oroszország, Kína és Észak-Korea, az orosz és a szíriai elnök közötti szövetséget emlegetve. Ferenc pápa veszélyesnek tartja a kialakult migrációs helyzetet is, amely a mai világ "központi és növekvő problémája", a szegényeket, a gyengéket, a kirekesztetteket érinti, akikhez a kivándorlók is tartoznak. Hangsúlyozta, hogy a G20-csoport hamburgi találkozón olyan döntések születhetnek, amelyek "a fél világ migránsait sújthatják".

QP | Quality Placement

Megjegyezte, hogy vannak országok, ahol a szegényeket nem a migráció teremti, hanem az adott ország társadalmi nehézségei, "máshol viszont kevés a helyi szegény, mégis félnek a migránsok inváziójától". Európáról szólva a katolikus egyházfő úgy vélekedett, hogy európai föderációra van szükség, hogy "törvényekről és magatartásról ne egyedi politikusok döntsenek", hanem egy európai szövetségi kormány és szövetségi parlament, máskülönben "Európa nem fog érni semmit a világban". Ferenc pápa a hamburgi csúcs alkalmából levelet intézett a házigazda Angela Merkel német kancellárhoz a világban zajló konfliktusok leállítását sürgetve.

Szombati Twitter-bejegyzésében Ferenc pápa azt írta, "a migránsok fivéreink és nővéreink, akik jobb életet keresnek távol a szegénységtől, éhezéstől, háborútól".