Az Ukrajinszka Pravda hírportál tudósítása szerint a diplomata elismerte, hogy mivel a NATO-ban konszenzussal születnek a döntések, a "Magyarország és Ukrajna közötti konfliktus jelentősen nehezíti" az atlanti szervezet és Kijev közötti magas szintű hivatalos találkozók megrendezését.

"Igyekszünk mindent megtenni azért, hogy a magyarok tárgyalóasztalhoz üljenek az ukránokkal, és megállapodjanak a nyelvi normákról. Kategorikusan ellenezzük, hogy kétoldalú kérdések határozzák meg a NATO napirendjét" - fogalmazott Hutchinson.

QP | Quality Placement

A hírportál emlékeztetett arra, hogy Budapest az új ukrán oktatási törvény nyelvi cikke miatt - amelyet a kárpátaljai magyar szervezetekkel egyetértésben hátrányosnak tart a magyar kisebbségre nézve - kilátásba helyezte Ukrajna európai uniós és NATO-integrációjának akadályozását. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte, hogy Magyarország megvétózza az atlanti szervezet és Ukrajna áprilisra tervezett védelmi miniszteri szintű találkozóját, továbbá Petro Porosenko ukrán elnök részvételét a júliusi brüsszeli NATO-csúcsértekezleten, ha Kijev nem teljesíti Budapestnek a kárpátaljai magyarság anyanyelvhasználatának biztosítására vonatkozó követeléseit.

Kijev ugyanakkor abban bízik, hogy a magyar kormány az április 8-i országgyűlési választások után felhagy a találkozók blokádjával. Többek mellett Ivanna Klimpus-Cincadze integrációs ügyekért felelős ukrán miniszterelnök-helyettes még a múlt héten egy rádióinterjúban fogalmazta meg azt a reményét, hogy Magyarország az atlanti szervezet júliusi csúcsértekezletéig eláll a NATO-Ukrajna Bizottság állam- illetve kormányfői szintű találkozójának akadályozásától, és így Porosenko elnök mégis részt vehet majd azon - írta az MTI.

A kép forrása: Pixabay.