Az OECD honlapjára kedden felkerült adatok szerint a G20-ak GDP-növekedése 1,4 százalékra mérséklődött a tavalyi negyedik negyedévben a harmadik negyedéhez képest, amikor még 1,9 százalékos bővülést mértek.

A tavaly december végével zárult három hónapban Indiában lassult a legnagyobb mértékben a gazdasági növekedés negyedéves összevetésben, a harmadik negyedévi 13,7 százalékról 1,8 százalékra a negyedik negyedévben.

Az euróövezetben is látványosan mérséklődött a GDP-növekedés, 2,2 százalékról 0,4 százalékra.

A G20-országok közül egyedül Németországban jegyeztek fel gazdasági visszaesést a tavalyi utolsó három hónapban, a GDP 0,3 százalékkal zsugorodott a harmadik negyedévvel összevetve.

Eközben több G20-országban gyorsult a gazdasági növekedés: az amerikai GDP bővülése a harmadik negyedévi 0,6 százalékról 1,7 százalékra gyorsult, Kínáé pedig 0,7 százalékról 1,6 százalékra.

 

A G20 tagjai:

Argentína, Ausztrália, Brazília, Egyesült Királyság, Németország, India, Indonézia, Olaszország, Kanada, Kína, Mexikó, Oroszország, Szaúd-Arábia, az Egyesült Államok, Törökország, Franciaország, a Dél-afrikai Köztársaság, Dél-Korea, Japán és az Európai Unió.

Az OECD számításai szerint a G20-ak együttes GDP-je tavaly 6,1 százalékkal emelkedett, miután 2020-ban 3,2 százalékkal zsugorodott. A legnagyobb mértékben Törökország gazdasága nőtt, 11 százalékkal, valamint Indiáé 8,3 százalékkal és Kínáé 8,1 százalékkal. A legkevésbé Japán gazdasága bővült, 1,6 százalékkal.