A Szenátus egyhangúlag, 100-0 arányban megszavazta a szankciókról szóló törvényjavaslatokat, melyek alapján nemcsak Oroszországot, hanem Fehéroroszországot is megfosztották a „rendes kereskedelmi kapcsolat” státusztól, és tilalmat vezettek be az orosz kőolaj-, földgáz- és szén importjára. A Képviselőház szintén elfogadta a törvényjavaslatokat. 

„Ez a csomag arról szólt, hogy minden lehetséges eszközzel gazdasági nyomás alá helyezzük Vlagyimir Putyint és az oligarcha cimboráit. A putyini Oroszország nem érdemli meg, hogy a második világháború óta fennálló gazdasági rend része legyen - mondta Ron Wyden szenátor, a gazdasági bizottság elnöke. 

Az USA kőolaj- és finomított termékimportjának mintegy 8 százaléka, azaz napi 672 ezer hordó származott tavaly Oroszországból, az orosz olaj önmagában az ország importjának nagyjából 3 százalékát tette ki még pár éve. Az körülbelül napi 200 ezer hordót jelentett.

Az Európai Unióban is napirenden van az orosz energiahordozók importtilalma. Csütörtökön az Európai Parlament jelentős többséggel támogatta az erről szóló javaslatot. Ezzel együtt a tagállamokat tömörítő Európai Tanács dönthet a kérdésről, ahol a magyar kormány például a földgáz- és olajimportot érintő szankciók ellen foglalt állást.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti