Egy lombardiai kisvárosban történt az eset: a 72 éves nyugdíjas persze nem forró aszfalttal töltötte fel az úton és egyben a gyalogátkelőn található 30 centi körüli átmérőjű lyukat, hanem egy zsák bitumennel. A megoldás talán nem teljesen szakszerű, de a helyzeten mindenképpen javított.

A The Guardian szerint az idős úr részére ezt követően a rendőrség egy 882 eurós büntetésről szóló határozatot kézbesített, azzal indokolva, hogy a munka elvégzésével megszegte a közúti szabályokat: veszélynek tette ki magát, és sem engedélye, sem képesítése nincs a feladathoz.

Ráadásul elő is írták, hogy állítsa vissza az eredeti állapotot, ami annyiban is különös, hogy ahhoz megint csak veszélynek kell, hogy kitegye magát.

Délen elterjedt gyakorlat

Az idős úr azonban nem hagyta annyiben a dolgot: egyrészt esze ágában sem volt újra kiásni a feltöltött kátyút, másrészt annyira méltatlannak ítélte meg a vele történteket, hogy úgy döntött: közhírré teszi, és kíváncsi lesz a közvélemény, illetve az egyéb hatóságok reagálására. Korábban ugyanis többször jelezte a helyi önkormányzatnak az úthibát, de nem reagáltak erre.

Az esetet a közösségi médiában osztotta meg, ahol gyorsan országos hírnévre tett szert, egyúttal feljelenést tett az önkormányzat ellen, hogy elhanyagolták az esetet, noha tudtak róla, és ezzel gondtalanul veszélyhelyzetet idéztek elő, pontosabban nem hárították azt el.

Elmondta, az ország déli részén, Calabriában és Szicíliában ez állandó probléma, az utakat nem javítják megfelelően, így a lakosság a kezébe veszi az ügyet, és ugyanígy feltöltik a kátyúkat, ott azonban senkinek sem jut eszébe ezért neheztelni rájuk.

Országos ügy lett

Lombardia és Szicília persze ég és föld, az ország északi és déli része közötti fejlettség eltérése közismert, de épp ezért arra számított a lombardiai úr, hogy többszöri bejelentés után csak megcsinálják az utat, de ha mégsem, akkor követi a délen bevált módszert.

Az ügyből országos felzúdulás lett, amely még a kormányig is elért: egy minisztériumi tisztviselő azt nyilatkozta, hogy természetesen a közúti szabályokat figyelembe kell venni, de emellett az ügyben a rendőrségnek mérlegelnie kellett volna a körülményeket, nevezetesen azt, hogy az elkövető kifejezetten mérsékelni akart egy veszélyhelyzetet, miután azt többször jelezte az illetékes szerveknek, akik nem léptek. 

Az egyedi eseten túl az ügy vélhetően arra fog rávilágítani, hogy egy olyan fejlett régióban, mint Lombardia, elvárható az útjavítás, különösen, ha egy úthibára bejelentés érkezik.