Összesen 660 849 hivatalosan regisztrált külföldi élt Csehországban 2021 végén, kétharmaduk az EU-n, illetve Svájcon és az európai gazdasági térségen kívüli országból érkezett - írja a Radio Praha. A legnagyobb létszámú csoportot az ukránok alkotják, akik majdnem 200 ezren vannak.

Utánuk a szlovákok következnek 115 ezerrel, majd a vietnámiak 65 ezerrel, illetve az oroszok valamivel több mint 45 ezerrel. A koronavírus-járvány ellenére év/éves összehasonlításban nőtt a külföldiek száma, mégpedig 4,1 százalékkal. Az elmúlt év volt az első, amikor a külföldiek aránya 6,3 százalékkal meghaladta a teljes népességen belül a hatszázalékos arányt.

Főként vendégmunkások

Amikor azt a kérdést feszegetjük, hogy miért utaztak Csehországba, akkor a külföldiek majdnem kétharmada azt mondja, hogy vendégmunkásnak érkezett. Ezt segíti a kormány gazdasági migrációs programja, amely választ keres a munkaerőhiányra. A rövid távú gazdasági migrációt a vízumszabályok enyhítése támogatta a pandémia alatt. Ennek keretében 2021-ben 185 ezer rövid időre szóló vízumot bocsátottak ki.

Eközben az illegális migráció is erősödött, nem is kicsivel, becslések szerint 58 százalékkal, ami az elmúlt 14 év legmagasabb aránya. Az illegális tranzit migráció keretében 1330 esetet jegyeztek fel, ami 174 százalékkal haladja meg a 2020-as hasonló adatot. Az utóbbi keretében érkező, majd távozni szándékozók négyötöde afgán, szíriai vagy marokkói állampolgár volt.

Az elmúlt évben 1411 menekültkérelmet nyújtottak be az országban, ami ötödével több az egy évvel korábbinál, ám még mindig elmarad a pandémia előtti adattól. Főként afgánok, ukránok és georgiaiak (grúzok) éltek ezzel a lehetőséggel. Az afgánokat a tálib hatalomátvétel űzte el hazájukból.