Még senki nem nyújtott be a bevándorlási különadó bevallására szolgáló nyomtatványt és a különadó bevételi számlájára sem történt befizetés - derült ki a Népszava Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közérdekű adatigénylésére küldött válaszából. A NAV egyetlen civil szervezetre sem tudta ráragasztani a "bevándorlást támogató" matricát, sőt idén január közepéig ellenőrzést sem rendeltek el "bevándorlási különadó-köteles tevékenységet folytató szervezetek" bevallási kötelezettségeinek teljesítése vonatkozásában.

Tavaly ugyan érkezett egy 100 ezer forintos befizetés a különadós számlára, de kiderült, téves utalás volt.

A NAV két szervezettel - a Migration Aid-del és a Menedék Egyesülettel - szemben indított úgynevezett "támogató eljárást" annak tisztázására, hogy az említett civilek a migránsadó hatálya alá esnek-e, ám az eljárás törvényi határidejének lejárta után (tavaly november 30-áig) sem tudtak döntésre jutni.

Siewert András, a Migration Aid operatív igazgatója úgy véli, hogy a NAV (és a kormány is) rájött: a bevándorlási különadóra vonatkozó rendeletet nem lehet érvényesíteni. A Menedék és a Migration Aid is csak olyanoknak segít, akik már hivatalosan menekültstátuszt kaptak Magyarországon.