A lengyel védelmi miniszter, Mariusz Blaszczak jelentette be a kormány nevében, hogy a lengyel hadsereg a koronavírus-tesztelési pontokon átveszi a munkát az egészségügyi dolgozóktól - írta a gazeta.pl. Ezzel a döntéssel szeretnék - amennyire lehet - tehermentesíteni az orvosi személyzetet, hogy az ápolók jobban tudjanak a betegekre összpontosítani.

Az egészségügyi minisztérium legutóbbi jelentése szerint egy nap alatt több mint 10 ezer új fertőzöttet regisztráltak, ami riasztó új rekord. Így a katonákra szükség van a járvány elleni háborúban: Lengyelország 28 pontján fognak szolgálatot teljesíteni, illetve emellett további 53 mobil tesztelőt fognak kiszolgálni. A katonákat kiképzik a tesztek elvégzésére.

További hír a lengyel váltságkezeléssel kapcsolatban, hogy bővítik a hadsereg rendelkezésére álló autóparkot az új feladat ellátásához. Eddig 630 egészségügyi autójuk volt a katonának, most szerződést írtak alá 175 új jármű beszerzéséről. Ezek a járművek válsághelyzetben a polgári egészségügyi védekezést is segíteni fogják..