Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kijelentés tovább borzolta a befektetők idegeit, akik az elmúlt hetekben egyre inkább tartottak attól, hogy az eurózóna negyedik legnagyobb gazdasága is külföldi mentőcsomagra szorul részben a súlyos bankrendszeri problémák, részben a makrogazdaság romló kilátásai miatt.

Cristobal Montoro ma reggel egy rádiónyilatkozatban úgy fogalmazott, hogy a nagyon magasra emelkedett országkockázati prémium miatt Spanyolország számára "nincs nyitott ajtó" a kötvénypiacokon, az ország gyakorlatilag korlátokba ütközik a lejáró adóssága piaci finanszírozásában - tudósított a Reuters. A spanyol 10 éves kötvényhozam némethez viszonyított felára ma már a hatodik egymást követő napon tartózkodik az 500 bázispontos, kiemelten figyelt szint felett. A görögök 16, az írek 24, a portugálok 34 napig bírták ilyen hozamfelár mellett, miután elfogadták a nemzetközi pénzügyi mentőcsomagot - jegyezte meg egy kötvénypiaci kereskedő a hírügynökségnek. A spanyol pénzügyminiszter kijelentése azt megelőzően érkezett, hogy az ország csütörtökön éppen 10 éves kötvényaukciót tart 1-2 milliárd eurós forrásbevonási terv mellett.

A miniszteri kijelentés lényeges nemzetközi befektetői hangulatrontó hatást ért el: reggel óta az euró újra esik a dollárral szemben 1,25 körülről 1,2420-ig süllyedt, a német DAX-részvényindex idei mélypontjára esett.

A spanyol állam az idénre tervezett 86 milliárd eurónyi forrásbevonás több mint felét, 54,5 százalékát már bevonta aukciók formájában, azaz időarányosan egészen jól áll. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a 86 milliárd eurós eredeti forrásbevonási tervben nincs benne az, ha esetleg a bankrendszer feltőkésítése miatt az államnak plusz forrásokat kell bevonnia. Ez ugyanis több tízmilliárd eurót is kitehet, amit erősen kérdéses, hogy sikerülne-e értelmes hozamszint mellett bevonnia.

Az utóbbi egy-két hétben egyre nagyobb nyomás nehezedik a spanyol kormányra, hogy fogadja el a nemzetközi szervezetek (EU/IMF) segítségét, de egyelőre ellenáll ennek. Az elmúlt hetekben az Európai Központi Bank segítségével igyekezett a bankrendszer feltőkésítésében előbbre lépni, de akadályokba ütközött. Olli Rehn uniós biztos most például azon dolgozik, hogy az állandó európai válságkezelési alapból (ESM) közvetlenül, a spanyol állam kihagyásán keresztül is fel lehessen tőkésíteni a spanyol bankrendszert.