Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel kormány a koronavírus-korlátozásokat megszegők kőkemény bírságolása mellé egy kellemes meglepetést is letett az emberek karácsonyfája alá: megnyitották az ország leghosszabb, 2335 méteres közúti alagútját Varsóban - tudósított a Notes from Poland hírportál. A háromsávos alagút a sűrűn lakott Ursynów kerületet köti össze a Visztula új hídjával, ami tavaly készült el.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök szerint a létesítmény nem csupán megkönnyíti a lengyelek életét, de fel fogja gyorsítani a gazdaság fejlődését is. Az alagút lehetővé teszi, hogy az A2-es autópályán haladók megkerüljék a lengyel fővárost. Andrzej Adamczyk infrastruktúráért felelős miniszter szerint további haszna is van az alagútnak.

Nevezetesen mintegy megtisztítja az utat a lengyel-német határtól Poznan, Lódz és Minszk felé, már ha akad manapság valaki, aki nyugatról a fehérorosz fővárosba akar eljutni. A biztonságos haladást tűz- és légszennyezésmérő rendszerek segítik, emellett mérik a sebességet az alagútban, így féken tarthatják a gyors hajtásra hajlamos autósokat.

Az építési költség 4,6 milliárd zloty volt (368 milliárd forint, a budapesti 4-es metró építési költségével azonos nagyságrendbe eső összeg), amelynek nagy részét nem uniós forrásból, hanem a lengyel adófizetők pénzéből állták - jelentette be büszkén Morawiecki. Szerinte ez jó kilátásokat nyújt a jövőre nézve. Hogy ezt hogyan érti, azt nem árulta el.