"A szlovák kormánynak meggyőződése, hogy az építésügyi és régiófejlesztési miniszter semmiféle törvénysértést nem követett el" - mondta ezt még Robert Fico első miniszterelnöksége idején 2009-ben, amikor két miniszterét (Marian Januseket és Igor Stefanovot) is azzal gyanúsították meg, hogy testre szabtak egy közbeszerzést.

A kormányfő nehéz helyzetben volt: egyben kellett tartania a koalíciós kormányát, melyben saját, Irány - Szociáldemokrácia (Smer) nevű pártja mellett a Jan Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) és a Vladimir Meciar-féle, szintén szélsőséges Néppárt - Mozgalom egy Demokratikus Szlovákiáért (HZDS) volt. A két tárcavezetőt az SNS delegálta, a kormányzáshoz pedig szükség volt az összetartásra.

Nyolc évvel később, harmadik kormányfői mandátuma közepén Fico már nem védte meg Januseket és Stefanovot, akiket szerdán 12, illetve 9 év börtönre ítélt a bazini Specializált Büntetőbíróság.

A korrupcióellenes harc minden eredménye fontos, de sosem fogom kommentálni a bíróságok döntéseit, ez nagyon érzékeny dolog

- idézte az Új szó a kormányfőt. Az ítélet még nem jogerős: a két expolitikus a Legfelsőbb Bírósághoz fordul, a mostani eljárást pedig kirakatpernek nevezték.

Pici folyosó, kicsi verseny

A szlovák sajtóban csak faliújságtender-ügyként emlegetett botrány 2007-ben robbant ki, amikor az építésügyi tárcánál gyanús módon írtak ki egy tendert tanácsadói és jogi szolgáltatások nyújtására. Az átláthatatlan versenytárgyalásra a felhívás a minisztérium egyik zárt folyosóján egy hirdetőtáblára volt csak kitűzve, sehol máshol nem jelent meg.

Botrány csak akkor lett az ügyből, amikor egy évvel később kiderült, hogy a 120 millió euró értékű megrendelést a Zamedia és az Avocat társaságok kapták meg. Újságírók ugyanis kiderítették, hogy előbbi tulajdonosa nem más, mint az a Viktor Tretina, aki tizenöt éve volt az SNS-elnök Jan Slota közeli barátja. A pártvezető intézte el azt is, hogy az ügy kirobbanása után, Tretina másra írassa át a céget.

Az Avocat esetében is előjött egy Slota-szál: a cég Juraj Hatvany és Juraj Mravcák tulajdona volt. Előbbi volt a szélsőségesen magyarellenes Slota ügyvédje, ráadásul az SNS őt jelölte a Szlovák Posta felügyelőbizottsági tagjának. Mravcák pedig a Szlovák Vasúttársaság (ZSR) igazgatótanácsába került be a radikális párt segítségével.

Hova lett a pénz?

Fico miniszterelnökként, hogy a botrány gyűrűzését megállítsa Janusek helyére Stefanovot nevezte ki építésügyi és fejlesztési miniszternek. A kormánykoalícióban ezt többen nem tartották jó lépésnek, mert Stefanov volt az Avocat és a Zamedia javára döntő közbeszerzési bizottság vezetője, ráadásul ő fogadta be azokat a számlákat is, amelyekről a 2009-ben elindult rendőrségi nyomozás utólag kiderítette, hogy nem volt mögöttük valódi teljesítés.

Közel 8 évnyi nyomozás után az ügyészség idén márciusban emelt vádat idegen vagyonnal való eljárás során elkövetett kötelességszegés és közbeszerzéssel való visszaélés miatt. A két miniszter mellett három minisztériumi alkalmazottat is a vádlottak padjára ültettek, de őket később felmentették. Az okozott kár értékét végül 3,5 millió euróban állapították meg.

A testre szabott és furcsán kiírt tender mellett azt is vizsgálták a hatóságok - valamint újságírók -, hogy visszajuthatott-e valamennyi pénz a győztes cégektől az SNS-hez vagy annak politikusaihoz. Ezt végül nem sikerült bizonyítania sem a sajtónak, sem a nyomozóknak.