Biden erről maga számolt be újságíróknak, bár nem fejtette ki jobban az ötletét. A telefonbeszélgetésről szóló fehér házi közlemény nem tett rá utalást, Kínával kapcsolatban csak annyit tartalmazott, hogy a két ország intenzíven együttműködik külpolitikájukban, ezen belül Kínával szembeni politikájukban.

A BRI egy 2013-ban elindított, többezer milliárd dolláros infrastruktúraépítési terv Kelet-Ázsiától Európáig. Mintegy 140 ország írt már alá Pekinggel együttműködési megállapodást a tervvel kapcsolatban, és a tavalyi év közepéig összesen 3700 milliárd dollár értékű, konkrét beruházási terv született, noha ennek egy részét felülvizsgálták és csökkentették a koronavírus-járvány és amiatt, hogy a részes országok utólag vagy túl drágának, vagy fölöslegesnek, vagy szuverenitásukat túlságosan korlátozónak tartottak egyes terveket. Mindazonáltal a kezdeményezés várhatóan jelentősen növelni fogja Kína gazdasági és politikai befolyását ebben a hatalmas térségben, ami aggasztja az Egyesült Államokat, de más országokat is.

Valószínűleg nem független Biden ötletétől az, hogy csütörtökön azt mondta: meg akarja akadályozni, hogy Kína - az Egyesült Államokat megelőzve - a világ legerősebb országává váljon, és ehhez óriási beruházások kellenek.