Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az eseményen Biden és Mun egyaránt azt mondta, céljuk, hogy megvalósuljon a Koreai-félsziget teljes atommentesítése - írja az Infostart az MTI híre alapján.

Biden kifejtette ugyanakkor, "nincsenek illúziói" azzal kapcsolatban, milyen nehéz rávenni Észak-Koreát arra, hogy feladja nukleáris arzenálját, miután elődei ezen a téren kudarcot vallottak. Mindketten mélyen aggódunk a helyzet miatt - hangsúlyozta Biden.

Észak-Korea eddig visszautasította az Egyesült Államok diplomáciára irányuló kéréseit, amióta Biden átvette az elnöki tisztséget Donald Trumptól, aki három csúcstalálkozót is tartott az észak-koreai vezetővel. Kim mindazonáltal nem volt hajlandó feladni atomfegyvereit, de befagyasztotta azok tesztelését.

Biden kifejtette, megfelelő feltételek mellett hajlandó lenne találkozni Kimmel, attól függően, hogy Kim hajlandó-e megvitatni nukleáris programját. Az új amerikai elnök tanácsadói már találkoztak észak-koreai kollégáikkal annak érdekében, hogy megteremtsék a vezetők közötti tárgyalások alapjait. Úgy fogalmazott, ahhoz, hogy találkozzon Kimmel, az észak-koreai vezetőnek vállalnia kellene, "tárgyalnak a nukleáris arzenáljáról". "Nem tenném azt, amit a közelmúltban tettek; nem adnám meg neki mindazt, amire vágyik - a nemzetközi elismerést, hogy legitimnek tekintse, és nem engedném, abba az irányba haladjon, úgy tűnjön, hogy ... komolyabban gondolja azt, amit egyáltalán nem gondolt komolyan" - mondta.

Fordulat?

Biden megjegyzései változást tükröznek a találkozó megtartásával kapcsolatban - írta anyagában a Reuters brit hírügynökség. A Fehér Ház márciusban még azt mondta, hogy Biden nem szándékozik találkozni Kimmel.

Biden kormánya az első hónapokban széleskörűen felülvizsgálta az észak-koreai politikát, de keveset mondott arról, hogy az új politika valójában mit tartalmaz. Amerikai tisztviselők csak annyit közöltek, hogy Biden politikája nem a Barack Obama elnök által kedvelt, az északiakkal való kapcsolatfelvétel elutasítását célzó megközelítés lesz, és nem a Trump-féle villámcsődületes csúcstalálkozó.

Biden és Mun pénteken megerősítették az országaik közötti erős szövetséget azok után a feszültségek után, amelyeket Trump politikája okozott. A volt amerikai elnök miközben gyengének bélyegezte Munt, azzal fenyegetőzött, hogy kivonja az amerikai csapatokat Dél-Koreából.

Mun Dzsein volt a második látogató Bidennél

Mun Dzsein a második külföldi vezető volt - a japán miniszterelnök, Josihide Szuga után -, aki Biden januári hivatalba lépése óta ellátogatott a Fehér Házba. Biden azt mondta, hogy beszélgetésük "régi barátok" közötti megbeszélésnek felelt meg. A két vezető Kínáról és Tajvanról is tárgyalt, a közös sajtótájékoztatójukon azonban Észak-Korea kérdése dominált.

Biden elmondta, hogy a két országnak "közös megközelítése" lesz Észak-Koreával kapcsolatban. Egyetértettek abban, hogy diplomáciai kapcsolatokat kívánnak kialakítani Északkal, "hogy pragmatikus lépéseket tegyenek a feszültségek csökkentése érdekében".

Az amerikai elnök bejelentette, hogy a külügyminisztérium egyik tisztviselője, Sung Kim lesz az Egyesült Államok észak-koreai különmegbízottja. Sung Kim veterán koreai-amerikai diplomata, aki korábban az Egyesült Államok Fülöp-szigeteki és indonéziai nagyköveteként dolgozott. Ő vezette a Trump-Kim csúcstalálkozókat előkészítő tárgyalásokat is.