Joe Biden, az Egyesült Államok megválasztott elnöke határozottan figyelmeztette Boris Johnson brit miniszterelnököt, hogy barátságtalan lépésnek tekintené, ha a brexit olyan változata valósulna meg, amely destabilizálná az ír békefolyamatot. Ha így történne, akkor az USA és az Egyesült Királyság különleges kapcsolata "komplikáltabbá válna" a korábbinál - írta a Financial Times a két vezető telefonbeszélgetéséről megszerzett információi alapján.

Biden állítólag meglepte Johnsont azzal, hogy az elnökválasztás után a világ vezetői közül az elsők között hívta fel, ám a megválasztott elnök ezzel a diplomáciai gesztussal is érzékeltetni akarta, milyen fontos mondanivalója van kollégája számára a brexittel kapcsolatban. Arról beszéltek, hogy a brit uniós kilépést úgy kellene végrehajtani, hogy az ne érintse a nagypénteki egyezmény után kialakult ír-északír státus quót - mondta egy kormánytisztviselő a brit üzleti lapnak.

QP | Quality Placement

A múlt század végén ez az egyezmény teremtette meg a békét az Ír-szigeten, egyebek mellett azzal, hogy Észak-Írország és az Ír Köztársaság közti határ jelképes, szabadon átjárható. Ezt veszélyezteti, hogy a függetlenné váló Egyesült Királyság más vámrezsimbe kerülhet, mint amelyben az EU-tagállam Írország marad.

Csúnya szavak

Biden korábban azt mondta, hogy szerinte Johnson Donald Trump amerikai elnök pszichológiai és érzelmi klónja. Ezt a megjegyzést nem dicséretnek szánta. Emellett arra figyelmeztetett, hogy ha a brexitnek olyan változata valósul meg, amely aláássa az ír megbékélést, akkor kormánya nem fog szabadkereskedelmi megállapodást kötni az Egyesült Királysággal. A brexiterek egyik fő érve a függetlenség mellett éppen az volt, hogy a szigetország önálló egyezségeket köthet olyan jelentős gazdasági partnereivel, mint az USA.

A megválasztott amerikai elnök környezetét állítólag felzaklatta, amikor ősszel arról érkezett hír, hogy a brit kormány a tavaly kötött EU-brit válási megállapodást felülíró belső piaci törvényt akar elfogadtatni a londoni parlamenttel. E szerint az Észak-Írországot érintő gazdasági szabályokról Londonban döntenének az EU-val folytatott megelőző konzultáció nélkül, ami lehetetlenné tenné, hogy az ország az EU-s vámunió és egységes piac része maradjon, következésképpen valós határ alakulna ki a két ír állam között.

Barátságos beszélgetés

Brit tisztviselők szerint Biden és Johnson baráti hangulatú 25 perces társalgást folytatott telefonon. Az hogy a hivatalba készülő új elnök az elsők közt akart beszélni a brit kormányfővel, szerintük jó jel, arra utal, hogy Biden jelezni akarta, hogy szoros kapcsolatokat tervez a két ország között.

Az igazsághoz tartozik, hogy a megválasztott elnök először Justin Trudeau-t Kanada miniszterelnökét hívta fel. A Downing streeten állítólag arra számítottak, hogy az első európai hívás a brit miniszterelnöknek szól majd, ám ezt Biden csapata nem erősítette meg. Végül Johnson a negyedik helyre szorult, mert az Fehér Ház következő lakója ábécésorrendben hívott fel négy európai vezetőt (France, Germany, Ireland, UK): Emmanuel Macron francia államfőt, Angela Merkel német kancellárt, Micheál Martin ír miniszterelnököt és őt.