Az amerikai és a kínai elnök novemberben személyesen találkozhat, első alkalommal Joe Biden hivatalba lépése óta – írja a Wall Street Journal értesülését az MTI. A találkozó nem Pekingben, vagy Washingtonban lesz: a G20-csoport indonéziai csúcstalálkozóján foghatnak kezet a szuperhatalmak vezetői.

Hszi Csin-ping kínai elnöknek három év után ez lehet az első külföldi hivatalos útja, amelyet beárnyékolhat a Tajvan körül kialakult fesztültség, amely mélypontra küldte az amerikai-kínai kapcsolatokat.

Az amerikai nemzetbiztonsági tanács csendes-óceáni térségért felelős koordinátora elmondta: az értesülést nem tudja megerősíteni a részleteket, a dátumot, helyszínt illetően, de annyit elmondott, hogy a két elnök legutóbbi telefonbeszélgetésén szóba került egy lehetséges személyes találkozó, és abban is megállapodtak, hogy hivatalaikat megbízzák, foglalkozzanak a kérdéssel, és egyeztessenek a részletekről.

Ahogy arról a Napi.hu is beszámolt, állandósultak a hadgyakorlatok Kína és Tajvan között. A tajvani külügyminiszter, Joseph Wu szerint Kína

nagyszabású hadgyakorlatokat és rakétakilövéseket, valamint kibertámadásokat, dezinformációt és gazdasági kényszerítést alkalmaz, hogy ezzel próbálja meggyengíteni a tajvani közhangulatot.