A kétnapos madridi csúcstalálkozó megnyitója előtt, külön is kamerák elé ült Biden és Stoltenberg, ahol régi ismerősökként beszéltek az Észak Atlanti Szerződés közeljövőjéről röviden. A találkozó legfontosabb áttörése, hogy Törökország beleegyezésével, mégis megkapja a meghívást Finn- és Svédország. 

Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden egy egésznapos egyeztetés után, meglepetés szerűen bólintott rá a skandináv országok csatlakozásra, amit korábban arra hivatkozva akart vétózni, mert tudomásuk szerint kurd terroristáknak (PKK) adtak menedéket.

A probléma feloldására úgy látszik elég megbízható ígéretet tettek az északi államok, pedig hétfőn még kétségesnek tűnt, sikerül-e megállapodni. Arról is szó volt, hogy végül Bidennek kell majd meggyőznie a csúcstalálkozó alatt, de erre végül nem volt szükség.

Növekvő jelenlét

Ennek megfelelően, Stoltenberg és Biden is kiemelték a finn-svéd csatlakozás történelmi jelentőségét, és az amerikai elnök elmondta, hogy ezzel "félreérthetetlen" üzenetet küldte Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. Az üzenetet azonban haderővel is megtámogatják.

Az orosz-ukrán konfliktus kiéleződése, és a megszállás nyomán, az USA idén 100 ezerre növelte az európai országokban állomásozó csapatai számát. Ezt még tovább növelik több fronton is, az eseménynek helyet adó Spanyolország kikötőibe, például 2 további romboló hadihajót küldenek, a már ott horgonyzó 4 mellé.

Ezen túl, az USA egy állandó bázist létesít Lengyelországban, egy folyamatosan cserélődő 3000 fős brigádot helyez Romániába, tovább erősíti a jelenlétét esetenként légvédelemmel a balti országokban, az Egyesült Királyságban, Német- és Olaszországban is.

Folytonos elrettentés

Biden és Stoltenberg megköszönték egymásnak a krízisben mutatott vezetői teljesítményüket, és a NATO vezér elmondta, hogy az ide irányított csapatokból tisztán látható, mennyire erős is a transzatlanti kötelék. Stoltenberg szerint Putyinnak nem sikerült bezárnia a szövetség kapuját, épp ellenkezőleg, tágra nyitotta azt.

Elmondta, hogy a NATO a 80-as években megtanulna mennyire fontos az elrettentés, és azt, hogy ezt most az orosz agresszió hatására némileg újra kellett tanulniuk. A rövid tájékoztatót Biden zárta, kiemelve, hogy a Putyin a semlegesség helyett, a Nyugat irányába kergette Európát.

Putyin finlandizálni akarta Európát, ehelyett NATO-sította

 

- közölte Biden.