Megállapodtunk, de komoly kompromisszumokat kötöttünk mindkét oldalon"- fogalmazott az elnök a Fehér Házban republikánus és demokrata szenátorok társaságában bejelentve a tárgyalások sikerét. Hozzátette: "mindannyian egyetértünk abban, hogy egyikünk sem kapta meg mindazt, amit szeretett volna. Én egyértelműen nem kaptam meg, amit szerettem volna" - tette hozzá. Mint fogalmazott: a mostani döntés "azokra a napokra emlékeztet, amikor az Egyesült Államok kongresszusában valóban együtt dolgoztunk".

Az amerikai média összefoglalói szerint a mostani megállapodás "közel sem annyira kiterjedt", mint az elnök által április elején felvázolt, 2200 milliárd dolláros "munkahelyteremtési terv" volt. A demokrata vezetők azonban világossá tették, hogy reményeik szerint később, egy külön csomagban sikerülhet egy olyan tervet is elfogadtatni, amely tartalmazza az éghajlatváltozás kezelésével, a fizetett szabadsággal és az oktatásüggyel kapcsolatos prioritásokat is.

QP | Quality Placement

A Fehér Ház tájékoztatása szerint a törvényjavaslat alapján ötéves távlatban 579 milliárd dollárral megemelnék az infrastruktúra fejlesztésére szánt kiadásokat. A tervezet ebből 312 milliárd dollárt különít el közlekedési programokra, azaz utak, hidak, repülőterek építésére és felújítására, valamint az elektromos járművekhez kapcsolódó infrastruktúra fejlesztésére. A fennmaradó 267 milliárd dollárt többek között a vízhálózat fejlesztésére, a szélessávú internet kiépítésére, a környezeti károk helyreállítására, illetve az energetikai infrastruktúra fejlesztésére fordítanák. A szövetségi kormány által eddig tervezett összegekkel együtt öt év alatt 973 milliárd, nyolc év alatt pedig megközelítőleg 1200 milliárd dollárt fordítanának a megnevezett célokra.

Rob Portman, Ohio állam republikánus szenátora újságíróknak elmondta, hogy nem kaptak meg mindent, de sikerült megegyezésre jutnunk és ez segíteni fog az amerikai embereken. Susan Collins, Maine állam republikánus szenátora pedig azt tette hozzá Biden bejelentéséhez, hogy meg kellett mutatni az embereknek, hogy "a szenátus működik, hogy képesek vagyunk kétpárti módon dolgozni." A demokrata oldalon más hangsúly jelent meg az elnöki bejelentést kommentálva: Krysten Sinema, Arizona állam demokrata szenátora például történelmi beruházásnak nevezte a megállapodást, Joe Manchin, Nyugat-Virginia demokrata szenátora szerint pedig mindez egy "hatalmas lehetőség, hogy megmutassuk a világ többi részének: nagy dolgokat tudunk véghezvinni kétpárti módon".

A kétpárti megállapodást egyelőre sem Chuck Schumer, a szenátusi demokraták vezetője, sem Mitch McConnell, a felsőházi republikánusok vezetője nem hagyta jóvá, igaz, előbbi politikus már korábban közölte, hogy általánosan támogatja a koncepciót.