Szemben Donald Trump politikájával, az Egyesült Államok novemberben megválasztott elnöke kiemelt feladatának tartja az éghajlatváltozás elleni küzdelmet. Ennek érdekében nemzeti összefogást kezdeményez.

Válságban vagyunk. Ahogyan egységes nemzetként kell reagáljunk a Covid-19-re, úgy egységesen kell reagáljunk az éghajlatváltozásra is - fogalmazott Biden az Euronews beszámolója szerint.

A megválasztott elnök január 20-án tesz majd esküt új amerikai elnökként.

A környezet- és klímavédelmi intézkedések között szerepel több millió épület energetikai felújítása, illetve az elektromos mobilitás bővítése. További célkitűzés, hogy az amerikai villamosenergia-termelés 2035-re szén-dioxid-kibocsátástól mentessé váljon.

A klímaügyi csapat tagjai közé Joe Biden a környezetvédelmi hivatal (EPA) vezetőjének jelölte az afroamerikai Michael Regant, energiaminiszternek pedig Jennifer Granholm volt michigani kormányzót.

A megválasztott új elnök környezetvédelmi politikája élesen eltér a jelenleg hivatalban lévő Donald Trumpéhoz képest, aki korábban kiléptette az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezményből és inkább az olaj- és gázkitermelés felfuttatására törekedett.

Biden azt is bejelentette, hogy a mexikói elnökkel együtt egy új, humánus migrációs stratégiát dolgoznak ki.