Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egyik legtöbbeket foglalkoztatott kérdést Devi Sridhar, a Global Health Governance igazgatója, az Edinburgh-i Egyetem professzora tette fel Bill Gatesnek a Twitteren: "mikor lesz vége a világjárványnak?" és milyen más veszélyek lehetnek még 2022-ben?

Gates a Twitter-bejegyzésében úgy fogalmaz: az omikron-variáns borzalmas hatással van mindenkire, különösen azokra, akik nincsenek beoltva. "Ahogy az országok megtapasztalják az omikron-hullámot, az egészségügyi rendszerek ismét kihívások elé kerülnek. A súlyos esetek nagy részét az oltatlan emberek teszik majd ki".

Gates szerint, ha az omikron egyszer átvonul egy országon, akkor az év hátralévő részében sokkal kevesebb esetnek kell előfordulnia, így a koronavírust végső soron a szezonális influenzához hasonlóan lehet majd kezelni. Egy új, még fertőzőbb variáns érkezése kapcsán azt írta, nem hisz benne, de nem is zárja ki teljesen, ugyanis "a világjárvány során már sokszor meglepődtünk", de az omikron vélhetően nagyobb immunitást is vált ki.

A koronavírus eredete kapcsán Gates megjegyezte: az eddig ismert adatok inkább azt támasztják alá, hogy a vírus állatokról emberekre került át (mint sok más vírus esetében), amely szembemegy azon elképzeléssel, miszerint a vírus egy kínai laboratóriumból szabadult el.

A társadalmakban azonban ez a jövőben is forró és vitatott téma lesz, ugyanis sokak bizalma megrengett a labóratóriumokkal szemben, ezért amellett, hogy az emberek bizalmát vissza kell szerezni, fel kell készülni arra is, hogy nem a koronavírus az utolsó "új járvány" a világon.

Jobb, tartósabb vakcinákra van szükség

Gates szerint a legnagyobb tudományos áttörés, amely segíthetne a világjárvány felszámolásában, a jobb és hosszabb ideig tartó oltóanyagok lennének.

"A jelenlegi vakcinák nagyon jól megakadályozzák a súlyos betegségeket és a halálozást, de két kulcsfontosságú dolog hiányzik belőlük" - mondta. "Először is, még mindig lehetővé teszik a fertőzéseket, és az időtartam korlátozottnak tűnik. Olyan vakcinákra van szükségünk, amelyek megakadályozzák az újrafertőzést, és sokéves időtartamúak".

Gates úgy véli, ha az országok megteszik a megfelelő lépéseket, már 2022-ben búcsút inthetünk a járványnak.