Ciprusnak ki kellene lépnie az eurózónából és az ország korábbi vezetőinek egy részét bíróság elé kellene állítani - követeli II. Kriszosztomosz, a ciprusi egyház vezetője. Az euró nem marad fenn örökké. Nem állítom, hogy már holnap megszűnik, de ha figyelembe vesszük, hogy milyen elmék dolgoznak Brüsszelben, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem fog sokáig kitartani. Ezért a legjobb, amit tehetünk, ha azon gondolkodunk, hogyan szabadulhatnánk meg tőle - fejtegette. Ez persze nem lesz könnyű, legalább annyi időt kell rászánni, mint amennyit a bevezetésével eltöltöttünk.

Az egyházfő azt is kijelentette, hogy privát tárgyalásokat kezd az orosz befektetőkkel. Meg akarja győzni őket arról, hogy ne hagyják el a szigetországot. Emellett szerinte bíróság elé kellene állítani a korábbi elnök, Dimitrisz Krisztofiasz kormányát, különösen a pénzügyminisztert, továbbá a bankárokat. Szerinte a jegybank mindent elrontott, a feje tetejére állította a dolgokat, amiért vezetőinek a bíróság előtt kell felelniük. Mindent összezavartak, s az embereknek most ezért kell szűkölködniük.

Megfúrták a béketervet

Kriszosztomosz a múlt héten saját ajánlattal állt elő az uniós hitel feltételül szabott sajátos ciprusi "önrész" előteremtésére. A bankok feltőkésítéséhez szükséges 5,8 milliárd eurót Ciprusnak a saját zsebéből kell előteremtenie. Az egyházfő felajánlotta, hogy az ortodox egyház vagyonának fedezetével hitelt vesznek fel, s azt beadják abba a mentőalapba, amelyet a pénz előteremtéséhez létre akartak hozni. Ebbe más vagyonelemek is bekerültek volna, köztük az állami tulajdonú cégek magánnyugdíjalapjainak tőkéje, ám a berlini kormány az utóbbit elfogadhatatlannak tartotta, így az alap létrehozása lekerült a napirendről.

Az egyház az egyik legnagyobb földtulajdonos Cipruson, emellett részesedése van a Hellenic bankban, a szigetország harmadik legnagyobb pénzintézetében, továbbá részvényese a KEO sörgyártó cégnek. A ciprusi egyházfők hagyományosan jelentős befolyást gyakorolnak az ország politikai életére. Nem is olyan régen, 2004-ben például az egyház szembe fordult az ENSZ égisze alatt kidolgozott béketervvel, amely megoldotta volna a török ellenőrzés alatt lévő Észak-Ciprus ügyét. A javaslatot az ördög munkájának minősítették, ami biztosan hozzájárult ahhoz, hogy a terv elbukott a róla tartott népszavazáson.