Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bíróság eltörölte a lengyel tisztiorvosi szolgálat által egy fodrászra kirótt 10 ezer zlotys (800 ezer forint) bírságot, aki akkor is dolgozott, amikor a koronavírus-járvány miatt zárva voltak többek között a fodrászatok és a kozmetikusok is.

Mint az ítélet indoklásából kiderül, az alkotmányos jogok és a szabadság korlátozása egy rendelettel nem lehetséges, csak természeti katasztrófa esetén - adta hírül a Business Insider Polska.

A rendőrség szerint, miközben a fodrász a vendége haját vágta, sem ő, sem a vendég nem viselt a szájat és orrot eltakaró maszkot. Miután a munkát a fodrász befejezte, bezárta üzletét, és később azzal érvelt, hogy üzletébe csak a társadalombiztosítási papírokért ment be, a vendége pedig csak egy ismerőse volt, aki beszélgetni ment, de közben le is vágta a haját.

A bíróság azért állt a vállalkozó oldalára, mert úgy ítélte meg, hogy a kormány rendelete, amely megtiltotta a gazdasági tevékenységet a szolgáltató szektor vállalatainak, alkotmányellenes. A gazdasági tevékenység korlátozása csak törvény útján lehetséges, és csak fontos közérdekből - állapította meg a bíróság, amibe a járvány ügyében kiadott rendelet nem illeszkedik.