Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szeptemberben 0,6 százalékos visszaesést mértek a brit gazdaságban havi összevetésben mérve – írja az MTI.

A szeptemberi GDP-csökkenéshez hozzájátszott a szeptember 8-án elhunyt II. Erzsébet királynő búcsúszertartásainak idejére meghirdetett rendkívüli munkaszüneti nap is.

Az elemzői előrejelzések konszenzusos átlaga 0,4 százalékos havi összevetésű GDP-növekedést valószínűsített októberre a brit gazdaságban. A brit statisztikai hivatal hétfői beszámolója szerint az októberrel zárult három hónapban 0,3 százalékkal csökkent a GDP-érték a júliussal véget ért előző háromhavi időszakhoz képes.

Az ONS számításai alapján mindezt egybevetve a brit hazai össztermék októberben 0,4 százalékkal magasabb volt, mint 2020 februárjában, a nagy-britanniai koronavírus-járvány megfékezésére 2020 márciusától elrendelt országos korlátozások előtti utolsó teljes hónapban.

A brit kormány először 2020 márciusának végén rendelt el országos zárlatot, és ez szabadesésszerű zuhanást okozott a brit gazdaság teljesítményében: a 2020-as év egészében átlagosan 11 százalékkal esett reálértéken a brit GDP-érték, amely a 2013-as szintre zuhant vissza, vagyis a koronavírus-járvány sokkja egyetlen év alatt hétévi növekedést emésztett fel.

A 2020-ban mért GDP-zuhanás példátlan volt a modern brit gazdaságtörténetben.

Az általános elemzői várakozás a négy évtizede nem mért ütemű, tizenkét havi összevetésben 11 százalék felett járó infláció környezetében a jövő évre is recessziót jósol a brit gazdaságban, jóllehet a visszaesés várt mértéke a 2020-as zuhanást meg sem közelíti.

A Bank of England legutóbbi negyedéves pénzügypolitikai jelentésében közölte, hogy várakozása szerint Nagy-Britannia a következő két évet recesszióban tölti: a brit jegybank prognózisa szerint 2023 egészében a brit gazdaság teljesítménye 1,5 százalékkal, 2024-ben 1 százalékkal csökken.

Ez a leghosszabb recesszió azóta, hogy a brit gazdaság teljesítményének mérése a jelenlegivel összehasonlítható módszertannal az 1920-as években elkezdődött.

A brit kormány számára hivatalos előrejelzéseket készítő és a felelős költségvetési politika felett őrködő szervezet (Office for Budget Responsibility, OBR) minapi jelentésében azt valószínűsítette, hogy a következő két pénzügyi évben az előző nyolc év teljes reáljövedelem-emelkedése elveszhet az infláció miatt.

Az OBR számításai szerint a brit gazdaság már recesszióban van, és a brit hazai össztermék jövőre várhatóan 1,4 százalékkal csökken. Az elemzőintézet azonban hosszabb távon derűlátóbb, mint a jegybank: az OBR a 2023 után következő három évben rendre 1,3, 2,6 és 2,7 százalékos GDP-növekedési ütemeket vár a brit gazdaságban.