El Salvador elnökének bejelentése szerint a közép-amerikai ország arra készül, hogy egy olyan várost építsenek, amelynek energiáját egy vulkán szolgáltatná és amelynek fő profilja a bitcoinbányászat lenne. A projektet részben egy egymilliárd dollár értékű államkötvény kibocsátással finanszíroznák, amelynek fedezete fele részt bitcoin lenne.

Nayib Bukele elnök elmondása alapján az elképzelt városban nem lenne ingatlanadó, jövedelem- és tőkejövedelem-adó, az infrastrukturális és egyéb költségeket forgalmi adó bevételekből és kötvénykibocsátásból fedeznék - írta a Financial Times.

Az elnök tervét Nagy Sándor tetteihez hasonlította, akinek nevében uralkodása idején számos várost alakítottak az antik világban.

Ha azt akarjuk, hogy a bitcoin elterjedjen az egész világon, akkor építeni kellene jó pár Alexandriát - mondta az elnök egy színpadi fellépésén a hétvégén tartott bitcoin fesztiválon. El Salvador 2 hónapja fogadja el a kriptodevizát is hivatalos fizetőeszközként.

Jól jön a hagyományos dollár is

A kötvények dollárban lesznek denominálva, a kibocsátásból befolyó összeg felét azonnal bitcoinba fektetnék, míg a másik feléből infrastrukturális beruházásokat finanszíroznának - mondta a lapnak Samson Mow, a Blockstream nevű blokklánc technológiai cég stratégiai igazgatója a salvadori elnök mellett a színpadra lépve. A kötvényeket jövőre bocsátják ki és a város építése 60 nappal később indulhatna el, a Conchagua nevű vulkán közelében, amely a tervek szerint a Bitcoin City nevű város fő energiaforrása is lenne egyben.

Az elnök egyébként október elején jelentette be, hogy komoly lépéseket tettek a geotermikus, vulkánok által működtetett bitcoinbányászat felé. A közép-amerikai állam 0,00599179 bitcoint, azaz körülbelül 269 dollárt bányászott egy vulkán segítségével.

A kormány miután szeptemberben elfogadott fizetőeszközzé tette a bitcoint 30 dollár támogatást adott mindenkinek, aki letöltötte e-pénztárca alkalmazásukat, a Chivót. A rendszer elég nyögvenyelősen indult, a bitcoin ára nagyot zuhant és a Chivo Wallet alkalmazás (pénztárca) is összeomlott átmenetileg, azonban Bukele elnök szerint az alkalmazásnak mára több millió felhasználója van az országban.

Szeptemberben és októberben a salvadoriak összesen 32 millió dollárnyi pénzt küldtek haza a világ minden tájáról a Chivo Walletet használva - mondta nemrég az ország nemzeti bankjának elnöke, ez az összes utalás 2,5 százalékát tette ki.

Mentőöv a valutaalaptól

Az extrém módon népszerű Bukele elnök korábban a főváros, San Slavador polgármestere volt, azonban meglehetősen autoriter módon gyakorolja hatalmát. Korábban például elbocsátott minden 60 évesnél idősebb bírót, és öt új tagot nevezett ki a Legfelsőbb Bíróság alkotmányügyi bizottságába.

Eközben az ország egész évben tárgyalásokat folytatott finanszírozásáról a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), s egyelőre nincs jele a megegyezésnek. Salvador eredetileg egy új, egymilliárd dolláros hitelprogramot szeretett volna indítani az IMF-el - ez az összeg pont megegyezik az új bitcoin kötvények kibocsátási értékével - azonban a szervezetnek komoly aggályai voltak az országgal kapcsolatban, nem csak a legfelsőbb bíróság, de az ország főügyészének menesztése kapcsán is.

A Reuters tudósítása szerint a tárgyalások elakadásának egyik fő oka, az Egyesült Államok szigorúbb hozzáállása a térség korrupciós ügyeihez.