A Ciolos-kormánynak és programjának a szükséges 274 helyett 389 törvényhozó szavazott bizalmat. A technokrata kormány beiktatását a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) is támogatta. A titkos voksoláson 115 ellenszavazat is összegyűlt, kétszer annyi, mint ahány mandátummal a szakértői kormány ellen nyíltan állást foglaló kisebb pártok rendelkeznek.

Liviu Dragnea, a PSD elnöke arra figyelmeztette Ciolost, hogy a szociáldemokraták addig támogatják kormányát, amíg megőrzi politikai semlegességét. Kijelentette: a Ponta-kormány megemelt fizetéseket és nyugdíjakat, kisebb adókat és az általa örököltnél kevesebb adósságot hagy utódjára. Dragnea kifejezte meggyőződését, miszerint "Ponta volt Románia legjobb miniszterelnöke az 1989-es forradalom óta".

A Klaus Iohannis államfőhöz közel álló PNL társelnöke, Alina Gorghiu kifejtette: azt várja a Ciolos-kormánytól, hogy vessen véget a közpénzek politikai célokra való felhasználásának, de nem kéri tőle, hogy a PSD embereit a PNL embereire cserélje a közigazgatásban. Gorghiu szerint azért volt szükség technokrata kormányra, mert az emberek csalódtak a politikusokban, és a választásokig hátra lévő évben a politikustársadalomnak meg kell újulnia. A PNL partnerséget és szükség esetén "őszinte kritikát" ígért Ciolosnak.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nevében felszólaló Kelemen Hunor is arra figyelmeztette a parlamentet, hogy a társadalmi elégedetlenség a képviseleti demokráciát veszélyezteti, és erre nem lehet más válasz, mint azoknak a korrekcióknak a meghozása, amelyeket az emberek joggal kérnek számon a politikusokon. Kijelentette: a Ciolos-kormánytól a hatályos törvények betartatását várja.

Az RMDSZ megszavazza a Ciolos-kabinet beiktatását, a további támogatásról pedig az egyes tervezetekről folytatandó egyeztetések alapján esetenként fognak dönteni - tette hozzá.

Ciolos parlamenti beszédében kifejtette: kormánya a közigazgatás hatékonyságát akarja javítani, valamint visszaszerezni a társadalom bizalmát az állami intézmények számára, és megerősíteni a román demokráciát. Azt ígérte, hogy a kabinet munkáját az átláthatóság, a felelősségvállalás, a párbeszédre való nyitottság fogja vezérelni.

A technokrata miniszterelnök a jövő évi választások korrekt megszervezését, a társadalmi párbeszédet, a korrupció elleni harcot, a költségvetési egyensúly és gazdasági növekedés fenntartását és az emberi erőforrások menedzsmentjének javítását nevezte prioritásainak.

Az új román kormány tagjai kedden este teszik le a hivatali esküt Klaus Iohannis államfő előtt.

QP | Quality Placement