Az alsóházi elnökség rövid tanácskozása után Marek Kuchcinski házelnök közölte: az indítványt a szerdai ülés napirendjére tűzik. E programpontot Morawiecki újabb felszólalásával el is indították.

Morawiecki abból az alkalomból szólalt fel a lengyel alsóházban, hogy a Jog és Igazságosság (PiS) három évvel ezelőtt jutott hatalomra. Álláspontja szerint a bizalmi szavazást megelőző parlamenti vita során tisztázhatják, hogy Lengyelország "valóban a korábban javasolt úton halad-e" - írja az MTI.

A bizalmi szavazás a kormányfő szerint azért is fontos, mert a csütörtökön kezdődő EU-csúcstalálkozó előtt biztos akar lenni abban, hogy a kormány bírja a parlamenti többség támogatását.

A miniszterelnök által kezdeményezett bizalmi szavazás egy nappal megelőzi azt a konstruktív bizalmatlansági indítványt, amit a Morawiecki-kormány ellen nemrég a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) kezdeményezett november végén, a többi között a lengyel bankfelügyelet (KNF) nemrégen lemondott elnöke személyéhez fűződő bűnügyi eljárás miatt.

Az indítványok megszavazásához abszolút többség szükséges, amivel egyedül a PiS rendelkezik, de Morawiecki indítványának elfogadásával a PO kezdeményezése le is kerül a napirendről.

Az 1989-es rendszerváltás óta egyszer tartottak a kormányfő által indítványozott bizalmi szavazást, 2003-ban Leszek Miller akkori kormányfő kezdeményezésére.