A munkaképes romániai lakosság 56 százaléka úgy véli, hogy majdani nyugdíja nem fogja biztosítani a tisztes megélhetés lehetőségét - idézi a Maszol a Novel Research közvélemény-kutató cég által készített felmérést. A Provident Financial nevű, pénzügyi szolgáltatásokra szakosodott cég tanulmánya, melynek része az említett felmérés, több társadalmi csoportot azonosított, melyeket fokozottan fenyegetnek az időskori súlyos anyagi gondok, írja az economica.net.

A legnépesebb veszélyeztetett kategória a mezőgazdasági kistermelőké. A hivatalos statisztikai adatok szerint a számuk jelenleg 548 ezer. Ezek a kisgazdák jellemző módon piacokon adnak túl a termékeiken, melyek átlagban havi 553 lej (25 ezer forint) bevételt biztosítanak nekik.

A feketemunkások számáról nem léteznek hivatalos adatok, mérvadó becslések 540 ezer közelébe teszik a számukat. A Novel Research felmérésében megszólaltatott alanyok 19 százaléka nyilatkozta azt, hogy ismer illegálisan foglalkoztatott személyt. Becslések szerint idén a romániai feketegazdaság a bruttó hazai termék (GDP) 29 százalékának felel meg, ami európai szinten nagyon magas arány.

Többet kereshetnek

A feketén dolgozók aránya nagyobb a férfiak, a fiatalok és a nagyvárosi lakosok körében. A feketemunkások akár többet is kereshetnek, mint munkaszerződéssel dolgozó kollégáik, azonban a munkáltatók nem fizetnek utánuk nyugdíjbiztosítást.

Nem meglepő tehát, hogy ennek a kategóriának a soraiban a legmagasabb, 66 százalék azoknak az aránya, akik nem bíznak benne, hogy lesz nyugdíjuk, illetve, hogy ha lesz, akkor meg tudnak majd élni belőle.

Idősek és idősebbek

Erősen veszélyeztetettek azok az 55. életévüket betöltött személyek is, akik elvesztették a munkájukat. A hivatalos adatok szerint jelenleg 78 ezer fő tartozik ebbe a kategóriába. Bár közelednek a nyugdíjkorhatárhoz, a többségüknek zavaros elképzelései vannak arról, hogyan működik a nyugdíjrendszer, s fogalmuk sincs arról, hogy mekkora nyugdíjra számíthatnak.

A nyugdíjas évek életszínvonalára vonatkozó szkepszis sokak esetében valóban indokolt. Romániában 1,46 millió azon nyugdíjasok száma, akik maximum havi 1122 lejből (92 ezer forint) tengődnek, amiből a mostani árak mellett méltó módon megélni képtelenség.